Kész feltételekkel tárgyalni a szomszédaival és az egyes arab országokkal kialakult viszály rendezése érdekében a katari emír, aki pénteken első alkalommal szólalt meg nyilvánosan a kérdésben.

 

Tamím bin Hamad ász-Száni sejk az Al-Dzsazíra helyi tévének nyilatkozott. Hangsúlyozta, akkor hajlandó a párbeszédre, ha tiszteletben tartják országa szuverenitását.

 

Az emír hangoztatta, hogy Katar könyörtelen és kompromisszumok nélküli küzdelmet folytat a terrorizmus ellen, és ezt a nemzetközi közösség is elismeri. Az államfő azután szólalt meg, hogy előzőleg megbeszélést folytatott Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel, aki elégedett volt azokkal az erőfeszítésekkel, amelyeket Katar tett a terrorizmus finanszírozásának megfékezésére.

 

  hirdetes_300x300   

 

A katari vezető a párbeszédet sürgetve kiemelte: „eljött az idő, hogy megkíméljük népeinket a különböző kormányok közötti politikai nézeteltérésektől”. Egyben hozzátette: „bármilyen megoldásnak tiszteletben kell tartania az egyes országok szuverenitását és akaratát”.

 

Az érintett arab országok még nem kommentálták az elhangzottakat.

 

Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom a múlt hónapban foganatosított szankciókat Katar ellen azzal az indoklással, hogy a kicsiny monarchia szélsőséges csoportokat finanszíroz, és jó kapcsolatokat ápol Iránnal, amelyet a terrorizmus egyik fő támogatójának tartanak. Katar visszautasítja e vádakat.

 

Forrás: Independent/MTI

Nyitókép: AP

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!