A Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) nevű agytröszt érdekes elemzést tett közzé, amely az Európai pártok „Nyugat-ellenességét” mérte fel, alapvetően oroszországi kapcsolataikat figyelembe véve. Meg kell jegyezni, a felmérés egyes részei enyhén szólva is elég szubjektívek.

 

Az EU 28 tagállamában 252 pártot vizsgáltak meg több kritérium szerint, mint például Brüsszel támogatása, liberalizmus és európai értékek, szekularizmus, NATO és EU irányultságú védelmi stratégia, transzatlanti kapcsolatok támogatása, szabad kereskedelem és globalizáció, Oroszországgal ápolt kapcsolatok, oroszellenes szankciók támogatása, Ukrajna támogatása, menekültek és migráció támogatása, és a szír háborúval kapcsolatos álláspont.

 

Az ECFR kutatása 30 „hardcore” (kemény) nyugatellenes pártot tart számon. A fenti kritériumokat elnézve ez nem meglepő, hisz sok olyan politikai mozgalom van Európában, amely a válság és társadalmi különbségek elmélyülése óta kritikusan szemléli a balliberális európai vezetést. Persze, vannak köztük valóban szélsőséges és nyugat-ellenes pártok is.

 

 hirdetes_810x300  

 

Marián Kotleba pártja, az ĽSNS például rögtön a második helyen szerepel a ranglistán a bolgár Ataka után, a magyarországi Jobbik pedig dobogós harmadikként végzett. Ezen pártok orosz kapcsolatairól nem egy cikk jelent meg az európai sajtóban, a szlovák szélsőségesek szerepe pedig Moszkva szemében nem is annyira a kormányzás, mint inkább a parlament felhígítása, hogy megakadályozza az ország teljesen nyugati befolyás alá kerülését.

 

Moszkvai agitátorok régiónkban: Kotlebáék és a Jobbik is kaphatott támogatást az „orosz Soros Györgytől”

 

Nyugatellenesnek titulálták a magyar kormánypártokat

 

A harmincas „hardcore” listán szerepel a Fidesz is, méghozzá a 21. helyen. A másik magyarországi kormányzópárt, a KDNP a lista 28. helyén áll. A magyar kormánypártok kemény nyugatellenessége azonban enyhén szólva is kérdéses. Egyrészt nem szabad elfeledkezni arról, hogy Magyarország a jelenlegi kormány alatt teljes mellszélességgel kiállt a schengeni határok védelme, a közös európai haderő létrehozása, a migránsválság hatékony kezelése mellett, bár mindeközben nem mulasztotta el élesen kritizálni Brüsszel (bal)liberális politikáját, amely a migránsválság kapcsán egyértelműen kudarcot vallott.

 

Másrészt, Magyarország még mindig az EU és a NATO tagja, és ezekhez az intézményekhez szoros szálak kötik. Ezen pedig az sem változtat, hogy például az Orbán-kormány elismeri, hogy energiapolitika kapcsán szorosan kötődik Oroszországhoz, ahogy egyébként Németország is. Sőt, kevésbé kiszolgáltatott az orosz gáznak, mint mondjuk Szlovákia, amely még csak nemrég tett lépéseket, hogy több helyről biztosítsa energiaellátását.

 

Harmadrészt pedig fontos megjegyezni, hogy Magyarország idén nyáron több NATO és nyugati vezetésű hadgyakorlatban is részt vett, többek között a Saber Guardian 2017-ben (ennek egy része Magyarországon zajlik, más része Romániában és Bulgáriában), illetve a baltikumi légvédelmi gyakorlatokon.

 

A V4 csak a kezdet, új szövetség alakulhat ki Nyugat és Kelet határán

 

A Fidesz nyugatellenesebb mint az SNS?

 

Ami zavarba ejtő, hogy a Fideszt a nyugatellenes rangsorban a brüsszeli agytröszt előbbre vette, mint például a nyilvánvaló és valóban nagyon szoros orosz kapcsolatokkal bíró Szlovák Nemzeti Pártot (26. hely), amelynek elnöke nemrég védelmébe vette az orosz politikát, miután kínai útján soron kívül találkozott az orosz Duma elnökével.

 

A 22. helyen végzett az ECFR listáján Boris Kollár és a Sme rodina, amely számos kritikával illette Brüsszelt, a kormányzó Smertől eltérően ezt az álláspontját a tavaly márciusi választások után is fenntartotta.

 

Fico, a mérsékelt…

 

Aligha lepődhetünk meg azon, hogy Robert Ficot és a Smert a „mérsékelten nyugatellenesek” közé sorolta az agytröszt. Ebbe a csoportba egyébként 31 párt tartozik, többek között Geert Wilders Szabadságpártja (Hollandia), a német Die Linke, vagy az olasz Forza Italia.

 

Az ECFR szerint az ide sorolt pártok bírálják ugyan a nyugati politikát, de annak egyes részeit magukévá teszik. A Smer esetében ennek már több jelét láthattuk: a migránskvóták részbeni teljesítése, a V4-ek csak részbeni támogatása Brüsszellel szemben, az azeri gáz korridorjának kiépítése Lengyelország felől (ez utóbbi egyébként Szlovákia érdekeit is szolgálja).

 

Gázjátszmák: Oroszország és a Nyugat harca a piacokért Szíriától Szlovákiáig

 

Persze, ettől még a V4 egységesnek mondható, Szlovákia még mindig az Európai Bíróságon pereskedik (Magyarország oldalán) a migránskvóták megszavazásakor elkövetett szabálytalanságok ügyében. A kettős élelmiszerek kapcsán Robert Fico kormányfő ugyan teljes mellszélességgel kiáll a Visegrádi Csoport mellett, sőt, felajánlotta, hogy tárgyal az ügyben Brüsszellel, de ennek a botránynak Nyugaton alig van visszhangja – nyilván nem az ő gondjuk.

 

Szlovákia közép-európai irányultságát erősíti nyugati ambícióival szemben az, hogy egyike azon kevés európai országoknak, amelyek veszélyként élik meg keresztény identitásuk elvesztésének lehetőségét. Ezek az országok a következők: Ausztria, Bulgária, Finnország, Görögország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia.

 

Közép-Európa biztonságpolitikai kihívásai: Két nagyhatalom versengésének lehetünk tanúi

 

Megint a kettős mérce

 

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy milyen súllyal esett latba a ranglista összeállításakor a migráció támogatása és az orosz kapcsolatok megléte. Ezt azért érdemes felvetni, mert az ECFR kemény nyugatellenesnek titulálta a magyar kormánypártokat, miközben a szlovákiai Smert csak mérsékeltnek, holott a washingtoni székhelyű CSIS agytröszt már korábban megállapította, hogy szoros kapcsolatban áll orosz kötődésű szlovák oligarchákkal, akik pénzelték a párt kampányát.

 

Igaz, az ECFR is megjegyzi, hogy Robert Fico most „kettős játékot űz” Kelet és Nyugat irányába, bár kérdés, meddig tarthatja fenn ezt az állapotot.

 

Körkép.sk

Nyitókép: ecfr.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!