Az Egyesült Államokban portál indult szerdán az orosz, vagy orosz támogatást élvező propaganda és Twitteres dezinformáció figyelésére. A Hamilton68 című portált olyan kutatók hívták életre, akik a Szövetség a Demokrácia Megóvásáért nevű civil szervezettel együttműködve azon dolgoznak, hogy elhárítsák, de legalábbis kiegyensúlyozzák azokat a híreket, elemzéseket, amelyeket orosz, vagy oroszok támogatta propagandaként érzékelnek.

 

A Szövetség a Demokrácia Megóvásáért szervezetet egy hónappal ezelőtt, kétpárti összefogással épen az orosz propaganda kiegyensúlyozására hozták létre, a German Marshall Fund, (Németországi Marshall-alap) jelentős anyagi támogatásával. Az alap a hírportál működtetésének költségeit is támogatja. A Hamilton68 angol nyelvű internetes oldalakat is figyel, de elsősorban az angol nyelvű Twitter-bejegyzésekre összpontosít.

 

A honlap megindítása előtt a kutatók mintegy 600 olyan Twitter-fiókot azonosítottak, amelyen megítélésük szerint orosz propaganda terjed. Figyelemmel kísérik a szerintük nyíltan orosz propagandát sugárzó RT és Szputnyik hírportáljait és azokat a Twitter-felhasználókat, akik orosz kormányzati híreket osztanak meg.

 

 hirdetes_810x300  

A kutatók most tanulmányozzák annak módjait is, hogy hogyan tudnának hasonló elemzéseket készíteni más platformokról, mint például a Facebook, a Reddit, vagy a YouTube. Berger szerint ez nehezebb ügy, mert ezeken a platformokon kevesebb adat érhető el.

 

A portál neve egyébként Alexander Hamiltonra, az Egyesült Államok alapító atyáinak egyikére utal, aki 1788-ban A Föderalista címmel egy sor értekezést publikált az amerikai alkotmány védelmében, s 68. esszéjében éppen arról írt, hogy az amerikai választásokat meg kell óvni a külföldi beavatkozástól.

 

MTI
kép: securingdemocracy.gmfus.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!