Stephen King, az Egyesült Államok leendő prágai nagykövete már maga mögött tudhatja a meghallgatást a szenátusban, amelynek jóvá kell hagynia a kinevezését. Szavaiból kiderült, hogy Csehországot rendíthetetlen szövetségesnek tartja.  King egyúttal emlékeztetett Václav Havel üzenetére és arra figyelmeztetett, hogy Közép-Európában a demokrácia válságban van.

 

„Közép-nyugat szívében nevelkedtem, Indiána államban születtem, majd életem legnagyobb részét Wisconsinban töltöttem, ahol dolgoztam. Prága meglehet, messze van ide, de az én szívemben, mint ahogy sok amerikai és cseh szívében is ezek a helyek ugyanazokat a kulturális alapokat képviselik, amelyekben közös kulturális értékeink gyökereznek”- jelentette ki a leendő diplomata a meghallgatáson.

 

Havel elnökké választása lelkesítő mozzanat volt

 

 hirdetes_300x300  

„Nem volt az olyan régen, amikor a bársonyos forradalom véget vetett az akkori Csehszlovákia szovjet megszállásának, majd 1990-ben negyven év után megtartották az első szabad választásokat. Sosem felejtem el azt a lelkesítő mozzanatot, amikor végre a kiváló filozófust és költőt, Václav Havelt választották meg köztársasági elnöknek, aki egész életében az önkényuralom ellen harcolt”-fogalmazott az 57 éves üzletember.

 

Stephen King és Václav Havel. Kép: blesk.cz

 

King szerint a diplomatának közvetítő szerepe van

 

Kingnek az a meggyőződése, hogy a nagykövetnek közvetítő szerepet kell betöltenie azt a természetes szövetséget illetően, amely az amerikaiak és a szabadságot erőteljesen valló csehek között létezik. Csehországot az USA szövetségesének nevezte nemcsak az Iszlám Állam elleni harcban, hanem az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszország ellen bevezetett szankciók hívének is minősítette. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy a cseheknek eleget kellene tenniük Donald Trump elnök azon elvárásának, hogy a NATO által megkövetelt szintre emeljék a védelmi kiadásokat.

 

King a légkör megváltozására figyelmeztet Közép-Európában

 

King ugyanakkor figyelmeztetett a légkör megváltozására is Közép-Európában. „A demokrácia egykori erőteljes és kitörölhetetlen hatása, amely a 90-es években terjedt Közép-Európában, egyes területeken háttérbe szorul annak következtében, hogy teret nyer a szkepticizmus és az önmagukban való kételkedés. A szabadságot régóta ellenzők tudatosan ássák alá a demokratikus alapelveket és a gazdasági szabadságot és megkérdőjelezik mindezt”- mondta a szenátusi meghallgatáson a leendő prágai nagykövet.

 

 

„Biztosítanunk kell szövetségeseinket, hogy a demokrácia elkötelezett hívei vagyunk”

 

Ezért ma biztosítanunk kell szövetségeseinket, köztük Csehországot is kötelezettségeinkről és világosan értésre kell adnunk, hogy az Egyesült Államok a demokratikus értékek elkötelezett híve, amelyeket odahaza is vall”-hangsúlyozta a prágai kinevezésére váró nagykövetjelölt, aki 3 gyermek édesapja és egyébként hosszú éveken át cserkészként tevékenykedett.

 

Nem járt Csehországban és meg akar tanulni csehül

 

A meghallgatáson Tim Kaine szenátor szóba hozta azt is, amikor Miloš Zeman cseh államfő a tavalyi brit brexit-szavazás után felvetette, hogy Csehországban is népszavazást kellene tartani Csehország EU és NATO-tagságáról.

 

„Ha ezt maga a közvetlenül megválasztott elnök mondja, akinek nyilván van érzéke ahhoz, hogy milyen a népakarat, akkor valószínűleg zajlik valami. A felmérések azt mutatják, hogy Csehországban az Európai Unió nagyon csekély támogatottságot élvez, annak ellenére is, hogy a cseh gazdaság rendkívül erőteljesen integrálódott az EU-ba”

 

jegyezte meg Kaine. Majd megkérdezte Kinget, hogy ez csak belpolitikai ügynek tekinthető, vagy le kell vonni belőle valamilyen következtetéseket Csehországnak a NATO-hoz és az USA-hoz fűződő viszonyát illetően?

 

King: „Ezek inkább belső ügyek, Csehország és az USA kapcsolatai változatlanul nagyon szilárdak”

 

„Úgy vélem, hogy Ön nagyon jól megragadta ezt a hangulatot” – válaszolta a Demokrata Párt tavalyi alelnök-jelöltjének King. „Ezek inkább belső ügyek, Csehország és az USA kapcsolatai változatlanul nagyon szilárdak”- vallotta meggyőződéssel a leendő prágai nagykövet. A szenátorokkal folytatott vitában megerősítette: meg akarja győzni a cseheket az Uniós tagság fontosságáról és arról, hogy szembe kell szállni az orosz propaganda terjesztésével.

 

Stephen King, az Egyesült Államok új csehországi nagykövete. Kép: blesk.cz

 

King beismerte, hogy sosem járt még a Cseh Köztársaságban és nem is beszéli az ország nyelvét, de ha a szenátorok megerősítik jelölését, akkor elkezd tanulni csehül.

 

„Remélem, Csehország ajtót nyit a menekültek előtt”

 

A meghallgatásokon a migránsválság is szóba került.

 

A Cseh Köztársaság komolyan veszi a terrorizmus megelőzését. Nemcsak odahaza, hanem az egész EU-ban is. Remélem, hogy ha megérkezek állomáshelyemre, aktivizálhatom magamat annak érdekében, hogy maradjon elővigyázatos ebben a kérdésben. De egyidejűleg bízok abban is, hogy ajtót nyit azon emberek előtt, akik lehetőséget keresnek arra, hogy szabad és demokratikus országban éljenek. Csehország gazdasága erős és az ország fogadhatná azokat az embereket, akik dogozni akarnak”

 

vélekedett King.

 

Donald Trump júliusban jelölte Kinget a nagyköveti posztra. A leendő diplomata Csehországtól már megkapta a fogadó nyilatkozatot, az agreement-et. King karrierje kezdetén az FBI-nak és a szenátus vizsgálóbizottságának dolgozott. Régóta a republikánusok táborát erősíti, a hagyományos republikánus értékeket vallja és nem rejti véka alá, hogy nagy tisztelője volt Ronald Reagan egykori elnöknek.

 

Az Egyesült Államok legutóbbi csehországi nagykövete Andrew Shapiro volt, akit 2014-ben Barack Obama elnök nevezett ki. Shapiro diplomáciai küldetését idén januárban fejezte be, amikor Donald Trump lett a Fehér Ház ura. Shapiróról köztudott, hogy nagyon feszült volt a viszonya Miloš Zeman cseh államfővel.

 

idnes.cz/Körkép.sk

Nyitókép: info.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!