Mintegy 15-20 ezren vettek részt szombat délután Prágában a melegek felvonulásán, amely a cseh fővárosban most záruló szexuális kisebbségek hete, a Prague Pride 2017 csúcspontja.

 

A Prague Pride fesztivált immár hetedik alkalommal tartották meg a cseh fővárosban. A színes menet élén Adriana Krnáčová, Prága főpolgármestre haladt, aki a korábbi évekhez hasonlóan hivatalos védnökséget vállalt a rendezvény felett. A prágai polgármesteri hivatal épületén egész héten ki volt tűzve a szivárványos zászló. Szolidaritása jeléül a menetben több cseh politikus is megjelent.

 

A melegekkel együtt vonult egyebek között Karla Šlechtová regionális fejlesztési miniszter, aki korábban nyíltan vállalta másságát.

 

 hirdetes_810x300  

 

 

A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség tagjai és a másságot támogatók délben a cseh főváros központjában, a Vencel téren gyűltek össze, majd színes menetben kéttucatnyi allegóriás kocsival a Letná parkba vonultak, ahol éjjelig tartó koncertek lesznek. A kocsik egyikét az Egyesült Államok prágai nagykövetsége, egy másikat az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet készítette, míg a továbbiat nagy nemzetközi cégek, mint az IBM vagy a Microsoft logója díszítette.

 

 

 

A néhány órás menetet karneváli hangulat, színes, kosztümös öltözetek, sok zene, tánc, több tucatnyi szivárványos, illetve nemzeti zászló jellemezte.

 

A rendőrség mintegy 15 ezerre, a szervezők 20-25 ezerre becsülték a résztvevők számát. Prága belvárosában a felvonulás miatt több órán át korlátozták a forgalmat. A szervezők szerint a résztvevők mintegy 30-40 százaléka külföldről érkezett a cseh fővárosba. A menetben magyar csoportokat is látni lehetett. „A résztvevők egy részét az idén is heteroszexuálisok tették ki, akik így akarták kifejezni támogatásukat a másság elfogadása, tisztelete iránt” – mondta Katerina Sarapová újságíróknak.

 

 

A felvonulás kezdetén Szent Vencel lovas szobrától nem mesze az egyik mellékutcában mintegy kéttucatnyi fiatal tüntetett a melegek rendezvénye ellen. Néhány keresztény aktivista a szobor mellett állva emelt a magasba a Prague Pride rendezvényt és a felvonulást elítélő plakátokat. Később délután a hagyományos család hívei is felvonulást tartottak a városközpontban. A délutáni órákig rendzavarás nem történt.

 

MTI/idnes.cz

Képek: czechtourism.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!