Az Unió tagállamainak szuverenitása már csak a múlté – jelentette ki Václav Klaus, egykori cseh államfő.

 

Klaus a lengyelországi Torun városában vette át a Jagelló-díjat a helyi egyetemen. Az elismerést Közép- és Kelet-Európa politikai, gazdasági, kulturális , tudományos és szociális fejlődésében elért érdemek alapján adományozzák.

 

Klaus egyetemen tartott beszédében nem csak a cseh-lengyel kapcsolatok szorosságát és fontosságát hangsúlyozta, hanem kiemelte a két ország közti (szerinte) alapvető különbséget, mégpedig a „gyakran emlegetett orosz fenygetés” érzetét. Klaus úgy véli, a csehek nem tartanak annyira az oroszoktól, mint a lengyelek.

 

  hirdetes_300x300   

Klaus „naiv és megbocsáthatatlanul felelőtlen” lépésnek nevezte Csehország EU-ba történő belépését, ami szerinte egy posztdemokratikus, nemzetek feletti centralista szervezet. A volt cseh elnök meggyőződése, hogy az uniós tagállamok szuverenitása ma már csak a múlté, egyúttal elítélte a nemzeti kormányok ellen intézett támadásokat Brüsszel részéről, és azzal vádolta meg az európai elitet, hogy „meg akarják semmisíteni a nemzetek, a vallás, a kultúra és civilizáció közti természetes kapcsolatot”. Hozzátette, a multikulturalizmus és a „hunarightizmus” az elnyomás és az ellenzék elhallgatatásának eszköze.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!