Recep Tayyip Erdogan török államfő a péntek déli muzulmán ima után Isztambulban újságíróknak nyilatkozva arra szólította a Németországban élő törököket, hogy a szeptember 24-i német parlamenti választáson ne szavazzanak olyan pártra, amely „Törökország ellensége” – számolt be róla az NTV török hírtelevízió.

 

A török elnök név szerint említette a Kereszténydemokrata Uniót (CDU), amelynek Angela Merkel német kancellár az elnöke, továbbá a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) és a Zöldeket. Ezek a pártok úgy gondolkodnak, hogy amennyit „ütnek” Törökországra, annyival több voksot kapnak – fogalmazott.

 

Folyamatosan romlik Ankara és Berlin viszonya 

 

 hirdetes_810x300  

Erdogan arra kérte németországi honfitársait, hogy azokat a pártokat támogassák, amelyek nem ellenségesek Ankarával, még ha kisebbek is. Mint fogalmazott: „ez már a Németországban élő törökök becsületért vívott harc”. Az elnök hangoztatta: a hárommilliós diaszpórából a szavazásra jogosult közel egymillió török „az urnáknál adja majd meg a szükséges leckét” Berlinnek.

 

Erdogan úgy vélte, hogy Németország felelős a közelmúltban kiújult diplomáciai viszályért. Mind mondta: Berlin a saját politikai konfliktusait mindig is átültette Törökországba. Ankara és Berlin viszonya a tavaly júliusi török puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli.

 

Szertefoszlanak az uniós álmok? 

 

Sigmar Gabriel (SPD) német külügyminiszter a múlt hónapban irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígért Törökországgal szemben, arra hivatkozva, hogy Ankara a túlhajtott kormányzati tisztogatásokkal elfordul az európai értékektől. A német külügyminisztérium például figyelmeztette a Törökországba utazókat, hogy bárkit bármikor önkényesen megfoszthatnak szabadságától, ezért fokozott óvatosságra van szükség, továbbá Berlin egyebek mellett napirendre vette a törökországi beruházásokhoz nyújtott állami garanciavállalások felülvizsgálatát.

 

Legutóbb – szerdán – Angela Merkel azt helyezte kilátásba, hogy az Európai Unió leállítja a Törökországgal már meglévő vámunió kiszélesítését célzó folyamatot. Erdogan szerint ezeket a lépéseket belpolitikai megfontolások vezérlik, a német parlamenti választás kampányának részei.

 

MTI
kép: Reuters

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!