Líbia sürgős segítséget vár az Európai Uniótól a földközi-tengeri menekülthullám feltartóztatásában – mondta az észak-afrikai ország nemzetközileg elismert egységkormányának miniszterelnöke a The Times című újságnak.

Fájez esz-Szarrádzs a tekintélyes brit lapban szerdán megjelent interjúban bírálta az Európai Unió részéről a migrációs válságra adott választ, amely szerinte nem felelt meg a kihívásoknak, amelyekkel Líbia szembesül. A kormányfő úgy véli, hazájának és Olaszországnak egyedül kell megbirkóznia a helyzettel.

 

“Korlátozottak az anyagi, a logisztikai és a biztonsági forrásaink”

 

Az észak-afrikai országban évek óta tartó harcok tönkretették a gazdaságot, biztonsági vákuumhoz vezettek, a kormány pedig képtelen kezelni a válságot. Migránsok százezrei léptek be illegálisan az országba, hogy azon keresztülutazva, majd a tengeren át Olaszországba jussanak – emlékeztetett a The Times.

 hirdetes_810x300  

 

Fájez esz-Szarrádzs a lapnak kijelentette, az érkezők növekvő száma miatt nem tudják már úgy kordában tartani az illegális migrációt, mint korábban. “Korlátozottak az anyagi, a logisztikai és a biztonsági forrásaink” – magyarázta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Európa nagyobb biztonsági kockázatokra számíthat a migránsok közé vegyülő lehetséges terroristák miatt. “Miután Európába érnek, a migránsok szabadon mozoghatnak. Ha ne adj’ isten terroristák is vannak közöttük, egy esetleges incidens az egész EU-ra hatással lesz” – mondta.

 

Idén csaknem 98 ezren érkeztek 

 

Szerinte az Európai Uniónak segítséget kellene nyújtania Líbiának egy elektromos kerítés megépítésében az afrikai ország déli határain. A politikus sürgette továbbá, hogy oldják fel az ENSZ által Tripoli ellen hozott fegyverembargót. Ennek megszűnése után fel lehetne fegyverezni a líbiai parti őrséget az embercsempészek ellen. Fájez esz-Szarrádzs szerint nyomást kell gyakorolni a migránsok származási országára, hogy vegyék őket vissza. Hangsúlyozta azt is, hogy a líbiai szükségtáborok humanitárius segítségre szorulnak. A miniszterelnök emellett közölte, elutasítja a migránsok tartós letelepítését országában, és hangoztatta, hogy nem tudnak nagy táborokat fenntartani.

 

Álláspontja szerint az Európai Uniónak még nagyobb nyomást kellene gyakorolnia a Líbiával szomszédos és más afrikai országokra is az ellenőrizhetetlen áradat feltartóztatása érdekében. “Véget akarunk vetni ennek a humanitárius válságnak” – jelentette ki.

 

A The Times riportja szerint afrikai, közel-keleti és délkelet-ázsiai migránsok legalább 600 fontos (hozzávetőleg 200 ezer forintos) összeget fizetnek egy helyért az Európába tartó lélekvesztőkön. Csak ebben az évben 97 ezer 400 illegális bevándorló érkezett Líbiából Olaszországba, 2444-en pedig vízbe fulladtak a veszélyes átkelés közben.

 

MTI
kép: ABC News

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!