A Münchener Merkur 2017. augusztus 23-i kiadásában átfogó interjút jelentetett meg Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel. Az interjú több Bajorországban aktuális kérdést érint, ilyen a választási kampány vagy a menekültkérdés. Seehofer az interjúban élesen bírálta az Európai Bizottság munkáját.

Az EU a külső határokon kialakult zűrzavart két év alatt még csak megközelítőleg sem tudta megoldani, amiért egyértelműen Brüsszel a felelős – nyilatkozta a bajor miniszterelnök. Horst Seehofer fantasztikusnak nevezte azt a felvetést, hogy a Brexit után Brüsszelt újra fel kell találni.

 

Mint mondta: a biztonság, a terrorizmus és a klímavédelem mind európai ügyek lennének, és pont az ilyen megatémákkal nem jut előrébb az Európai Bizottság. A bajor miniszterelnök szerint azért, mert a bizottság nem a lényeges témákra koncentrál. Úgy fogalmazott: „Legszívesebben odakiáltanék a brüsszelieknek, hogy: nem beszélni kell, hanem cselekedni!” – hangzott el az M1 Híradóban.

 

Akar felső határt a menedékkérők befogadásában

 hirdetes_300x300  

 

A cikkben helyre rakja azt a „zűrzavart”, amit „egyes újságírók” az ARD-nek adott interjújából kihoztak, miszerint már nem ragaszkodik felső határhoz a menedékkérők befogadása kapcsán. Később a kötelező kvóta kapcsán is visszatér hozzá, melyben az EU-t ostorozza, ami arra vár, hogy teljes egyetértés legyen a témában. „Ehelyett a nagy és erős országoknak bele kell vágniuk. Ebben a keretben kap értelmet a felső határunk” – nyilatkozta Horst Seehofer.

 

A politikus szerint úgy kéne felvenni a harcot a terrorizmussal, hogy az államok titkosszolgálatai megosztanák egymással azt, amit már tudnak. „Miért kéne Amerikára és Izraelre hagyatkoznunk, mikor Európában is kiváló titkosszolgálatok vannak?” – teszi fel a költői kérdést.

 

A balkáni útvonal lezárása

 

Felidézi, hogy a kancellárral és a külügyminiszterrel 2015 novemberében megfogalmaztak egy dokumentumot, melyben Hotspotok kialakítását kérték az év végére (az uniótól – a szerk.). „2015! De semmi nem történt. Ehelyett a szomszédos országok lezárták a balkáni útvonalat, míg a kancellár tető alá hozta a megállapodást a törökökkel. És akkor vége lett a határtalan bevándorlásnak” – fogalmazott, tovább bírálva Brüsszel tétlenségét.

 

 

Horst Seehofer a közelgő választásokkal kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, hogy az „ideális koalícióspartner” a „CDU, CSU, FDP ”, tehát a történelmi pártok. Kiemeli, hogy tudja, a szabad-demokratákkal (FDP) nehéz lenne, egyedül a szélsőségesekkel (AfD és a Die Linke) nem tud elképzelni semmiféle együttműködést.

 

Hirado.hu
kép: Augsburger Allgemeine

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!