Az elárusítók hiányos román nyelvtudása miatt tízezer lejes (2175 eurós) bírságot rótt ki a román fogyasztóvédelmi hatóság az egyik romániai áruházlánc székelyudvarhelyi áruházára – közölte pénteken az Agerpres hírügynökség.

 

A fogyasztóvédelmi felügyelők azt követően szálltak ki székelyudvarhelyi ellenőrzésre, hogy a román média tág teret szentelt csütörtökön este egy magyarul nem beszélő román vásárló állítólagos hátrányos székelyudvarhelyi megkülönböztetésének.   Az esetről telefonnal készített videofelvételen az áruház büféjében kiszolgáló fiatal nő látszik, aki értetlenül viszonyul román vásárlóhoz. Utóbbi nagy hangon gyalázkodással vádolja az elárusítót. A felvételt Hans Hedrich ismert erdélyi környezetvédelmi és emberi jogi aktivista a médiamanipuláció tipikus eseteként mutatta be.

 

A fogyasztóvédelmi felügyelőség Hargita megyei illetékese, Laurentiu Moldovan elmondta, a péntek délelőtt tartott ellenőrzés során kiderült, hogy az áruház egyik alkalmazottja egyáltalán nem beszél románul, egy másik alkalmazott pedig alig tudja kifejezni magát, ezért „a felhasználókkal szembeni nem megfelelő viselkedés” miatt bírságoltak. Azt is hozzátette: a videofelvételen látszó elárusítót pénteken nem találták a munkahelyén.

 

 hirdetes_300x300  

Provokáció

 

Az ügyet kirobbantó, telefonnal készített videofelvétel csütörtökön, a román nyelv napján jelent meg az egyik videomegosztón és közösségi portálon Idegen a saját hazámban címen. A filmet 24 óra alatt 286 ezren nézték meg.

 

A négyperces felvételen egy bukaresti román nemzetiségű férfi elmondja: azzal a szándékkal megy a székelyudvarhelyi áruház büféjébe, hogy ellenőrizze: igaz-e, hogy ott nem szolgálják ki azokat, akik románul szólítják meg az eladót. A pult mögötti fiatal nő láthatóan zavarban van a román kérés hallatán, de elveszi a pénzt, eltávolodik a pulttól, matat, valamit mond magában, ami a filmen nem hallható.

 

Halk beszédét a férfi káromkodásnak tekinti és hangosan felelősségre vonja az eladót emiatt. A nő a pultnál álló többi vevőnek magyarul azt mondja, hogy eladóként úgyis őt fogják leteremteni a történetért. A szóváltásba a többi vevő – többek között az eladó jelen lévő édesapja is beavatkozik – aki elmondja, hogy a lánya nem tud románul. Hozzáteszi, hogy Székelyföldön tanuljanak meg a románok is magyarul. A kiszolgáló végül visszaadja a pénzt, a férfi hangosan sérelmezi, hogy románsága miatt nem szolgálják ki, a jelenlévők pedig indulatosan azt mondják neki, hogy menjen vissza oda, ahonnan jött.

 

Háromszor próbált meg nyitás előtt vásárolni a román férfi

 

Az áruházlánc állásfoglalásában elnézést kért, és kifejtette, hogy nem áll szándékában senkit hátrányosan megkülönböztetni. Kiemelte, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében hajlandó akár tanfolyamok indításával javítani a kiszolgáló-személyzet nyelvtudását. Ugyanakkor megvizsgálták a térfigyelő kamerák felvételeit is, amelyből kiderült, hogy a videót készítő férfi a nyitás előtt háromszor próbált meg vásárolni a büfénél.

 

A történteket a provokáció és a médiamanipuláció tipikus eseteként mutatta be portálján Hans Hedrich civil aktivista, a Neuer Weg Egyesület alelnöke, akinek a film készítője maga is elismerte, hogy végtére is csak azt sérelmezi, hogy az eladó nem tudott románul.

 

Mind a román Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság brassói területi hivatala, mind pedig az Országos Diszkriminációellenes Tanács bejelentette pénteken, hogy hivatalból vizsgálatot indít az ügyben. A fogyasztóvédelmi hatóság később azt tudatta, hogy két elárusító hiányos román nyelvtudása miatt tízezer lejes (700 ezer forint) bírságot rótt ki pénteken a székelyudvarhelyi áruházra.

 

A 33 ezer lakosú Székelyudvarhelyen a lakosság csaknem 95 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

 

MTI

Nyitókép: karpat-medence.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!