A reklámhordozók üzemeltetőinek többsége nem volt hajlandó augusztus végéig leszerelni a bilboardokat, vannak, akik cseh zászló felragasztásával tiltakoznak

 

Szeptember végén a cseh illetékes hatóságok megkezdik az autópályák és a közutak mentén, külterületen lévő bilboardok eltávolítását.  De már szeptember elsejétől telik az a határidő, amíg maguk a nagyméretű reklámfelületek működtetői kötelesek leszerelni a bilboardokat. Ha ezt a hónap közepéig nem teszik meg, a hatóságok megkezdik a reklámfelületek letakarását. Minderről Dan Ťok cseh közlekedésügyi miniszter sajtóértekezleten tájékoztatta a média képviselőit.

 

A többség nem hajlandó leszerelni a reklámhordozókat

 

Az említett határidőket a törvénymódosítás írja elő, amelyeket az állami hatóságoknak is be kell tartaniuk. Dan Ťok, a Babis-féle ANO párt minisztere felhívta a figyelmet arra, hogy az új jogszabály értelmében a bilboardok üzemeletetőinek szeptemberig le kellett volna szerelniük az autópályák és főbb közutak mentén lévő, nem beépített területeken elhelyezett nagyméretű reklámhordozóikat. A miniszter szerint azonban többségük jelezte, hogy erre nem hajlandó.

 hirdetes_400x285  

 

Szeptemberben a bilboardok üzemeltetőinek további 5 napjuk van arra, hogy eleget tegyenek a törvényben előírtaknak, vagyis hogy eltávolítsák a reklámhordozókat. Ezután a hatóságoknak 7 napjuk lesz arra, hogy felszólítsák őket: tegyenek eleget e kötelezettségüknek. Majd a reklámhordózók működtetőnek újabb 5 nap áll majd rendelkezésükre ahhoz, hogy válaszoljanak a hivatalos felszólításra. Ennek a határidőnek az eltelte után az állami hatóságok megkezdik az el nem távolított bilboardok letakarását.

 

Nem kötöttek új szerződéseket a kliensekkel és nem ragasztanak ki új reklámokat, állítja a szóvivő

 

A reklámhordozókat működtető vállalkozókat tömörítő szövetség szóvivője azt is bejelentette, hogy nem fogják akadályozni az autópályák és a közutak igazgatóságát, de más hatóságokat sem abban, hogy a bilbordjaikat letakarják. „Mi azzal vetettük alá magunkat a törvény rendelkezéseinek, hogy nem kötöttünk semmilyen szerződéseket a klienseinkkel, ha a szövetségünk tagjai nevében beszélhetek, akkor elmondhatom, hogy nem ragasztunk ki új reklámfelületeket sem” – erősítette meg Lukáš Váňa szóvivő.

 

forrás: impulz.cz

 

Postázzák a felszólításokat, majd mielőbb megkezdik a reklámfelületek letakarását

 

A cseh közlekedési minisztérium szóvivője, Tomáš Neřold ugyanakkor megerősítette, hogy a törvényben megszabott határidőket betartva igyekeznek ezeket maximálisan úgy lerövidíteni, tehát úgy eljárni a felszólítások kiküldésénél és a bilboardok letakarásánál egyaránt, hogy mielőbb megkezdődhessen az első bilbordok letakarása. Az összes felszólítás postázása, a bilboardok letakarása és minden illegális hirdetési felület eltávolítása tovább tarthat, esetleg hónapokat is igénybe vehet.

 

Új reklámot nem raknak ki, de cseh zászló megjelenítésével tiltakoznak

 

Egyes reklámtáblákat üzemeltető cégek közben elkezdték a bilboardok leszerelését, mások viszont meghagyták őket, de a reklámszövegek helyett  állami zászlót jelenítettek meg a felületen. „Ezzel a rendelkezésünkre álló jogszabály-magyarázat alapján megváltoztattuk a reklámfelület jellegét, így a bilboard már nem minősülhet reklámhordozónak a törvény szerint sem” – közölte sajtónyilatkozatban a reklámfelületeket működtető vállalkozókat tömörítő szakmai szövetség.

 

Az üres bilboard is reklámtábla – állítja a minisztérium

 

A minisztérium viszont azon a véleményen van, hogy ez az érvelés nem helytálló. „Ha a konkrét reklámhordozót ilyen berendezésként engedélyezték ott, ahol most is megvan, az akkor is reklámhordozónak minősül, ha nincs rajta reklámszöveg” –  nyilatkozta Dan Ťok miniszter, miután találkozott Mark Pavlassal, a szövetség elnökével.

 

Hamarosan mintegy háromezer bilboard tűnik el a be nem épített területen található útszakaszok mellől

 

Az óriási méretű reklámtáblák eltávolítását egy 2012-ben elfogadott törvénymódosítás írja elő. Ennek értelmében az autópályák mentén 250 méternyi távolságban nem lehetnek bilboardok, az első osztályú közutak mentén ezt a távolságot 50 méterben állapítja meg a törvény. Az új jogszabály értelmében az eddigi mintegy 25 ezer nagyméretű reklámtábla közül legalább háromezernek el kellene tűnnie az autópályák és az első osztályú utak környékéről. Az új törvényi rendelkezés a közúti közlekedés biztonságának a fokozást célozta, azonban nem vonatkozik a beépített területekre, pedig itt található a legtöbb bilboard.

 

ČTK

Nyitókép: dotyk.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!