Az Észak-Kórea által nemrég elvégzett nukleáris robbantás rezgéseit Szlovákiában is észlelték. Minderről a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) tájékoztat saját honlapján.

 

A robbantás erejéről tanúskodik, hogy hatását az ország területén működő szeizmogram is kimutatta.

 

„A szeizmikus hullámokból elvégzett analízis szerint a robbantás 6,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg“

 

írják a tudósok.

 

 hirdetes_400x285  

Az SAV világidő szerint szeptember 3-án 03.41 órakor észlelte a rezgéseket, a nukleáris tesztet 20 perccel korábban, észak-koreai idő szerint 12,20 órakor végezhették el.

 

Pchunggje-ri, a hírhedt észak-koreai nukleáris tesztterület, mélyen a hegyekben. Kép: SME

 

A Kim Dzsongun vezette észak-koreai rezsim helyi idő szerint vasárnap 12:30 körül hajtotta végre hatodik nukleáris tesztjét, amely a jelek szerint egy minden eddiginél erősebb kísérleti atomrobbantást jelentett. Minden jel arra utal, hogy ballisztikus rakétára szerelhető hidrogénbomba robbant fel Észak-Korea valamelyik földalatti kísérleti központjában. Phenjan már elismerte, hogy hidrogénbombáról van szó. A dél-koreai ügynökségek szerint a robbanás hatszor erősebb volt, mint a tavaly szeptemberben tesztelt, ballisztikus rakétára szerelhető atombomba.

 

A kísérletet azután hajtották végre, hogy Phenjan bejelentette, befejezte a interkontinentális rakétára szerelhető hidrogénbombájának miniatürizálását.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!