Azzal, hogy Észak-Korea újabb rakétatesztet hajtott végre, meg akarta fékezni az amerikaiak harci kedvét, továbbá meg akarta teremteni a katonai erőegyensúlyt az Egyesült Államokkal szemben – mondta Kim Dzsongun a KCNA állami hírügynökség jelentése szerint.

 

Az észak-koreai vezető úgy fogalmazott: “Végső célunk az, hogy megteremtsük a valós erőegyensúlyt az Egyesült Államokkal szemben, s annak vezetőit elriasszuk attól, hogy katonai megoldásról beszéljenek”.

 

Kim Dzsongun jelezte azt is, hogy országa a szankciók ellenére is tökéletesíteni akarja nukleáris erejét. „Tudósainak és mérnökeinek a jövőben is dolgozniuk kell az észak-koreai rakétatechnika további korszerűsítésén” – tette hozzá.

 

 hirdetes_300x300  

Az ország sikereket ért el rakétapotenciáljának fejlesztése terén, annak ellenére, hogy évtizedek óta büntető intézkedések vannak érvényben vele szemben – mondta, hangsúlyozva, hogy Phenjan meg akarja mutatni a “nagyhatalmi sovinisztáknak, miként képes tovább haladni útján a korlátozó intézkedések ellenére is”.

 

A kínai nagykövet szerint Washingtonnak tartózkodnia kellene Phenjan fenyegetésétől

 

Az Egyesült Államoknak tartózkodnia kellene Észak-Korea fenyegetésétől, ehelyett aktívabban kellene kivennie részét azokból az erőfeszítésekből, amelyek a Phenjan nukleáris és rakétatechnikai fejlesztései által keletkezett válság rendezésére irányulnak – mondta Kína washingtoni nagykövete.

 

Cuj Tien-kaj egy diplomáciai rendezvényen kifejtette: “Őszintén megmondom, az Egyesült Államoknak szerintem a mostaninál sokkal többet kellene tennie annak érdekében, hogy e kérdésben hatékony nemzetközi együttműködés jöjjön létre”.

 

Kína mindenesetre a Phenjan elleni szankciókat illetően “sem többet, sem kevesebbet” nem fog tenni annál, mint amit az ENSZ BT határozatai előírnak – mondta Cuj Tien-kaj.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!