Az ötös erősségű Maria hurrikán közép-európai idő szerint hajnali 03:15-kor lecsapott Dominika szigetére. A vihart 260 km/órás szél kísérte, de helyenként ennél jóval erősebb széllökéseket is mértek.

 

A helyzet Dominika szigetén drámai, miniszterelnökük szerint a viharkárok meghaladhatják az egész éves bevételeiket. A miniszterelnök villájának tetejét szintén elsodorta a szél, az épületet pedig elöntötte a víz.

 

A hatóságok felszólították a veszélyeztetett területek lakosait, hogy ne várják meg, míg rosszabbra fordul az idő, ha tehetik, pár napra költözzenek el rokonaikhoz, biztonságosabb zónába.

 

 hirdetes_300x300  

https://youtu.be/7u_EqMh2ORA

 

A Maria most Guadeloupe szigetét vette célba. A Franciaországhoz tartozó szigetet extrém árhullámok fenyegetik. A szomszédos Martinik (szintén francia) szigetén kijárási tilalmat vezettek be. Itt már most nagy károkat okozott a szél és a lezúduló csapadék.

 

Mire a hurrikán eléri Portorikót, várhatóan négyes erősségűre mérséklődik. Itt a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy húzódjanak fedezékbe, és halmozzanak fel néhány napra elegendő élelmet és ivóvizet.

 

 

 

A Maria hurrikán több karibi szigetre is 250-380 km/órás szélvihart hozott. A vihar szeme északnyugatnak tart mintegy 15 km/órás sebességgel vonul.

 

A Maria a Harvey és az Irma hurrikán után már a harmadik pusztító vihar, ami lesújt a karibi térségre egy hónapon belül. A Harvey elérte a kontinenst és nagy pusztítást végzett az amerikai Texas államban, az Irma pedig a Karib-tenger után Floridára csapott le.

 


Teraz.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!