Vasárnap Németország kancellárt és kormányt választ. Ezt a voksolást egész Európa figyelemmel követi majd, mert alapvetően határozza meg az Unió sorsát és jövőbeli formáját.

 

A Politico.eu brüsszeli hírportál szerint most három fő kérdése van a választások kimenetelének (egyik sem az, hogy ki lesz a győztes). Ezek (némileg kiegészítve) a következők:

 

Az első, hogy ki lesz az új kormány pénzügyminisztere, mert nyilván ő fogja meghatározni az egész eurozóna pénzügyi politikáját.

 

 hirdetes_300x300  

A második, hogy Angela Merkel (a választások után) megpróbálja-e több lábra állítani jelenleg kiviteltől függő országát, hogy ellensúlyozza annak hátrányait. Németország GDP-jének felét az exportbevételek adják, vagyis ha a külkereskedelem csak 10 százalékkal esik vissza, az ország GDP-je 5 százalékot zuhan – ami kemény recessziót jelent. Ráadásul a német külkereskedelmi többlet miatt több partner is panaszkodik – például az USA.

 

Schulzék mélyrepülésben

 

A harmadik, hogy ki lesz a német ellenzék vezetője. Jelenleg két párt esélyes erre a posztra: a bevándorlás ellenes AfD és a Martin Schulz vezette SPD. Az AfD jelenleg 11 százalékos népszerűségével a harmadik legerősebb politikai párt Németországban, ráadásul a közvélemény-kutatások szerint a legfontosabb választási téma még mindig a migráció, messze megelőzve a foglalkoztatottság kérdését. Tegyük hozzá, hogy egy 3,5 százalékos munkanélküliséggel „küzdő” országban ez aligha meglepő.

 

Az SPD akkor szorulna ellenzékbe, ha a CDU és bajor testvérpártja, az CSU olyan elsöprő győzelmet aratna, hogy ketten is képesek lennének kényelmes koalíciót alkotni. Amennyiben nem így történne, akkor egy CDU-CSU-SPD koalíció jöhet számításba. Schulz pártjának népszerűsége azonban zuhanórepülésben van, jelenleg 20 százalék körüli.

 

Forrás: DW.com

 

Az átlagpolgárnál a migráció áll az első helyen

 

A német választók számára a legfontosabb politikai kérdés ma a migrációból fakadó bűnözés, ami Bajorországot is sújtja. Az osztrák határhoz közeli Rosenheimben, három nappal azelőtt, hogy Merkel kampánykörútja keretében meglátogatta volna a várost, egy kocogó nőt erőszakoltak meg. A rendőrség szerint az elkövetők nigériai migránsok voltak, akiknek menekültkérelmét elutasították – kérdés, miért voltak még mindig az országban…

 

Az eset mozgósította a Merkel-ellenes tüntetőket, akik megjelentek a CDU-CSU kampányrendezvényén, és azt skandálták, hogy „Merkel gyűlöli Németországot”, a felszólalókat kifütyülték, és azt kiabálták, hogy aki a bajor CSU-ra szavaz, az Merkelre szavaz.

 

Angela Merkel egyébként nem mindig azonos migrációs politikát vázol fel hallgatóságának. A német kancellárasszony Bajorországban például azt ígérte, hogy nem lesz még egy 2015-ös válság. Ezt azért is volt fontos hangoztatnia, mert a bajorok azt követelik, hogy évi maximum 200 ezer főre legyen korlátozva a bevándorlás Németországban.

 

Merkel azonban a felső határt legutóbbi tévés szereplésében elutasította, sőt kijelentette, hogy nincs is értelme, mert a szolidaritást nem lehet korlátozni.

 

Bloomberg.com, Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: twitter/Voice of Europe

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!