Londoni stratégiai elemzők szerint nagyon valószínű, hogy Észak-Korea már képes lenne csapást mérni rakétára szerelt nukleáris töltettel Dél-Koreára, Japánra és a térségben állomásozó amerikai erőkre, de erősen kétséges, hogy van-e ennél hosszabb távú csapásmérő eszköze.

A legnagyobb londoni politikai-stratégiai kutatóműhely, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) szerdán ismertetett 300 oldalas idei világjelentésében –  Strategic Survey 2017 – “lélegzetelállító” üteműnek nevezi a ballisztikus rakéták kifejlesztését célzó észak-koreai tesztprogramot és az ezt kísérő provokációkat.

 

Új tervezésű rakéta is megjelenhet

 

A ház szakértői szerint a Hvaszong-14 típusú rakéta hatótávolsága meghaladja a 7500 kilométert, és elvileg elérheti az Egyesült Államok nyugati partvidékét egy 650 kilogrammos vagy ennél kisebb töltettel, de a júliusban tesztelt prototípust egyelőre nem a lehető legnagyobb hatótávolság elérésére, hanem tesztcélokra optimalizálták.

 hirdetes_300x300  

 

kép: BBC

 

Az IISS tanulmánya szerint azonban egy új tervezésű rakéta, amely elérheti az Egyesült Államok egész területét, akár már az idei év végén, vagy 2018 elején megjelenhet. Észak-Korea elvileg összerakhat két Hvaszong-14-es hajtóművet az eddiginél nagyobb első fokozat meghajtására, és ehhez hozzáépíthet egy második fokozatot egy hajtóművel – fejtegetik a londoni stratégiai kutatóintézet szakértői.

 

A ház elemzői valószínűsítik, hogy az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztése mellett Észak-Korea folytatja a tengeralattjárókról felbocsátható ballisztikus rakéták létrehozását célzó erőfeszítéseit is. Az IISS-tanulmány szerint Észak-Koreának jelenlegi egyetlen tengeralattjáróját még két-három tengeralattjáróval kellene kiegészítenie ahhoz, hogy műveleti szinten is használható tengeri rakétahordozó kapacitása legyen.

 

Az intézet megállapítása szerint eredménytelenek maradtak azok az erőfeszítések, amelyeket Kína fejtett ki az észak-koreai rakétafejlesztési program ütemének visszafogására.

 

Észak-Korea nem is fog belemenni semmilyen fegyverzetellenőrzési megállapodásba 

 

A tanulmány szerzőinek jóslata szerint Észak-Korea nem is fog belemenni semmilyen fegyverzetellenőrzési megállapodásba mindaddig, amíg Egyesült Államok nem indít útjára egy olyan jelentős diplomáciai kezdeményezést, amely kifejezetten a phenjani kormányzatot állítja középpontjába, ám egy ilyen amerikai kezdeményezés nem tűnik valószínűnek.

 

kép: MTI/AP

 

Az IISS szerint az észak-koreai fegyverkezés ütemét más módszerekkel, esetleg a rakétaüzemanyag-források elzárásával lehetne lassítani. Az Észak-Korea által fejlesztett rakéták üzemanyagát az egész világon csak három országban gyártják: az Egyesült Államokban, Oroszországban és Kínában.

 

MTI
borító: abc.net.au

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!