A magas pozíció megnyitja az utat a gazdagsághoz, ám a befolyásos és a hatalmas emberek nem szívesen vallják valódi vagyonuk nagyságát.

 

A Vexcash német közgazdasági portál a világ 30 vezető politikusának éves bevételét hasonlította össze. Az áttekintésben az Aktuality.sk azt is feltüntette, hogy ki büszkélkedik a miniszterelnököknél és az államfőknél is magasabb fizetéssel.

 

Van, akit Merkelnél is jobban fizetnek

 

 hirdetes_300x300  

A németek Angela Merkelnél  – aki évente 310 800 eurót tesz zsebre – is jobban fizetik a WDR közszolgálati médium vezérigazgatóját, Tom Buhrowot. A német háztartások a havi 17,5 eurós koncessziós díjak befizetésével évi 399 000 ezer eurós fizetést biztosítanak Buhrow számára. Buhrownál is több pénzzel gazdálkodik a Hamburger Sparkasse AG bank tulajdonosa. A Frankfurter Allgemeine Zeitung információi szerint a banktulajdonos évente 850 ezer eurót tesz zsebre.

 

Angela Merkel német kancellárral összehasonlítva Donald Trump évente 30 ezer euróval többet keres. Ám az amerikai bankigazgatók éves bevételeihez képest Trump fizetése is csak „alamizsna”. Például a JP vezérigazgatója, Morgan Chase tavaly 28 millió dollárral (23,5 millió euróval) növelte a vagyonát – írja a Fortune magazin.

 

Fotó: Vexcash és NR SR

 

Fotó: Vexcash és NR SR

 

A legmagasabb bevétellel rendelkező politikus

 

Annak ellenére, hogy nálunk nem igazán ismert Lee Hsien Loong szingapúri kormányfő, már több mint 13 éve irányítja a délkelet-ázsiai városállamot. Évente pedig Merkel fizetésének négyszeresét viheti haza. A kormányfőtől magasabb évi bevétellel a helyi telekommunikációs SingTel tulajdonosa rendelkezik – nem egész 8 millió dollárral.

 

Van, hogy a menedzser Ficonál is jobban keres

 

Idén májusban az RTVS menedzsereinek fizetései is kiszivárogtak. Amennyiben valós információkról van szó, akkor elmondható, hogy a vezető pozíciókban tevékenykedő alkalmazottak havonta 8 ezer eurós honoráriummal gazdagodtak, ami egy évre átszámítva 96 ezer eurót tesz ki.

 

Úgy, ahogy Németországban, Szlovákiában is a koncessziós díjakból finanszírozzák a közszolgálati tévét és rádiót. A háztartások a koncessziós díjakat befizetésével hasonló módon járulnak hozzá a menedzserek fizetéséhez, mint az adófizetők a politikusok honoráriumához.

 

Putyin példáját Szlovákiában is követik

 

Arra is gondolnunk kell, hogy a politikai vezetők hivatalos bevételei általában nem felelnek meg azoknak a pénzügyi kiváltságoknak, amelyekhez a magas funkció nyitotta meg az utat. Világviszonylatban ezt a Panama-iratok is megmutatták. Annak ellenére, hogy az orosz államfő, Vlagyimir Putyin hivatalos évi bevétele még a felét sem haladja meg Angela Merkel vagy Donald Trump fizetésének, az ellenzék mégis azzal vádolja, hogy egy „titkos villában” élvezi a luxust. Hivatalosan azonban sehol sincs feltüntetve tulajdonosként.

 

Hasonlóképpen birtokolnak pompás aprtmanokat Dóvalon (Donovaly) a mi jelenlegi és egykori politikusaink is. A vagyonbevallásainkban azonban feleslegesen keressük ezeket az ingatlanokat.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!