Alaptalannak nevezte és az inkvizícióhoz hasonlította Orbán Viktor a Lengyelországot ért jogállami kritikákat – a kormányfő Varsóban tárgyalt Beata Szydło lengyel miniszterelnökkel, ahol a migráció kérdéseit is megvitatták.

 

A lengyel és a magyar kormány által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyesnek bizonyult – hangsúlyozta Beata Szydło lengyel kormányfő pénteken Varsóban, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel  tárgyalt.

 

Nem leszünk bevándorlóország

 

 hirdetes_810x300  

Szydło a két kormányfő közös sajtóértekezletén elmondta: az Orbán Viktorral megtartott találkozón megerősítették Varsó és Budapest közös álláspontját az olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint amilyen a biztonság és a migrációs válság kezelése. „A kormányaink által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyesnek bizonyult” –szögezte le. A kvótaügyben hozott, illetve a jövőben várható európai bírósági döntésekre vonatkozóan elmondta: „Tudomásul vesszük az európai bíróságok döntéseit, a fő szempont azonban az állampolgáraink biztonsága kell, hogy legyen”.

 

Fotó: MTI

 

Varsó és Budapest támogatja az Európai Unió azon lépéseit, „amelyek a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országokat segítik, valamint a migráció okainak  legyőzését célozzák” – erősítette meg Szydlo.

 

Később Orbán Viktor magyar miniszterelnök már arról beszélt, nem akarunk bevándorlóországgá válni: „Mi elfogadjuk a bevándorlóországoknak azt a döntését, hogy ők bevándorlóországok lettek. Azt kérjük, fogadják el, hogy mi meg nem akarunk azok lenni” – a magyar kormányfő, kiemelve: „kiköveteljük magunknak azt a jogot, hogy tartsák tiszteletben a magyar nemzetnek azt a döntését, mi nem kívánunk olyanná válni, mint amilyenek most ők”.

 

Politikai inkvizíció?

 

A kormányfő alaptalannak nevezte továbbá a Lengyelországgal szembeni jogállami kritikákat is. A magyar kormányfő politikai indíttatású, az inkvizícióshoz hasonló eljárásnak minősítette a Lengyelországgal szembeni uniós fellépést, és kifejezte Magyarország szolidaritását minden ehhez hasonlóban érintett tagállam felé. Kevesebb Brüsszelt, és erősebb nemzetállamokat kívánunk látni – fogalmazott, ezt az álláspontot jelölve meg a szerinte politikai indíttatású EU-s eljárások okaként.

 

Fotó: MTI

 

A magyar V4-elnökségről beszélve a lengyel kormányfő megköszönte, hogy az „jó és intenzív”. Úgy értékelte: a magyar soros elnökség sikere „mindnyájunk sikere lesz”. A V4 formátum „nagyon fontos számunkra, megmarad a lehető legszorosabb együttműködés színtereként” – hangsúlyozta Szydlo.

 

Orbán Viktor a hivatalos varsói látogatásán még Jaroslaw Kaczynskivel, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével és Marek Kuchcinski alsóházi elnökkel tart közös megbeszélést, majd Stanislaw Karczewski szenátusi elnökkel is találkozik. A látogatás az Andrzej Duda államfővel folytatandó megbeszéléssel zárul.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!