A kormánypártok gyengülése és két új párt megjelenése várható a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson – mutatta ki a szavazás előtt készített egyik utolsó felmérés, amelyet csütörtök este ismertettek.

 

A ZDF országos köztelevízió késő esti híradójában bemutatott kutatás szerint az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU támogatottsága 36 százalékos, ami azt jelenti, hogy a jobbközép pártszövetség elveszítette nagyjából minden hetedik szavazóját az előző, 2013-ban tartott Bundestag-választáshoz képest, amelyen 41,5 százalékot ért el.

 

Merkelék koalíciós partnere is gyengült

 

 hirdetes_810x300  

Koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) még nagyobb mértékben gyengült, 21,5 százalékon áll, szemben a négy évvel korábbi 25,7 százalékkal.

 

A Bundestag jelenlegi ellenzéki pártjai 2013-ban elért eredményük körül stagnálnak, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 8,5 százalékon áll, míg az előző választáson a szavazatok 8,6 százalékát gyűjtötte össze, a Zöldek támogatottsága pedig a négy évvel ezelőtti 8,4 százalék után 8 százalékos.

 

Két új párt megjelenése is várható

 

A Bundestagba visszakerülhet a piacpárti, jobboldali liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), amely négy éve 0,2 százalékponttal elmaradt az 5 százalékos bejutási küszöbtől, és így 64 év után elveszítette szövetségi parlamenti képviseletét. A ZDF felmérése szerint támogatottságát azóta nagyjából megduplázta, 10 százalékra emelte.

 

A másik új párt egy újonc, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) lehet, amely 2013-ban a szavazatok 4,7 százalékát szerezte meg, és négy év után támogatottsága 11 százalékos, így a harmadik erőként debütálhat a Bundestagban.

 

A ZDF Politbarometer című kutatása az egyik utolsó felmérés a szavazás előtt. Az utolsó a választás napján jelenik meg, a Bild am Sonntag című vasárnapi lap ismerteti majd.

 

MTI

Nyitókép: zdf.de

 

Megosztás:
Címkék: Főoldal

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!