Emmanuel Macron francia elnök számára a németországi választások eredménye nem sok jót tartogat. Mivel Angela Merkel pártja a CDU/CSU valószínűleg nem az szociáldemokratákkal lép koalícióra, Macron uniós reformtervei aligha kapnak támogatást Berlinből.

 

A terrorizmus elleni közös harcon és a globalizáció támogatásán túl Macron az Unió olyan reformját szeretné, amit ő Európa megerősítésének nevez. Ie tartozik a közös európai költségvetés bevezetése, vagy a közös pénzügyminiszteri poszt kialakítása.

 

A közös költségvetés a franciák olvasatában annyit jelent, mint a költségek és a pénzek egymás közti megoszlása. Érthetőbben: a magas munkanélküliséggel és államadósság-növekedéssel küzdő déli államok (élükön Párizzsal) a német költségvetés terhére tennék rendbe házuk táját.

 

 hirdetes_810x300  

Merkel leendő koalíciós partnere, az FDP (liberálisok) azonban hallani sem akarnak olyan mélyebb integrációról, ami a tagállamok pénzének közös újraelosztásával jár. A párt vezetője, Christian Lindner a választások után azonnal bejelentette, hogy nem támogatja Macron elképzeléseit.

 

Németország szempontjából a franciák javaslata aligha elfogadható. Nem csak a migránsválság vágta vissza a kormánypártok népszerűségét, de a görög államadósság jelentős részének átvállalása is, ami sok-sok milliárd eurót vett ki a német államkasszából. Egy közös költségvetés, amit a déli országok saját fellendítésükre használnának, Berlinnek nem prioritás. Sokkal inkább.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: france24.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!