Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök „egy mentálisan beteg ember” kijelentésének nevezte csütörtökön Miloš Zemannak a héten tett nyilatkozatát, amelyben a cseh elnök azt javasolta, hogy Ukrajna adja el Oroszországnak az utóbbi által már amúgy is önkényesen elcsatolt Krím félszigetet.

 

„Egészséges ember ilyet sohasem jelentene ki, csak egy mentálisan nagyon beteg” – kommentálta Hrojszman a cseh elnök „ötletét” a 112 Ukrajina hírtelevízió műsorában.  Zeman kedden, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének strasbourgi ülésén törvénytelennek nevezte ugyan a Krím orosz bekebelezését, de hozzátette: a történetnek vége. „A Krímet annektálták, ez kétségbevonhatatlan. Ez lezárt ügy” – jelentette ki. Egyben javasolta Ukrajnának, hogy egyezzen meg Moszkvával, s utóbbi fizessen kártérítést Kijevnek, vagy pénzügyi formában vagy kőolajjal és gázzal.

 

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök még aznap a Twitteren közölte, hogy a cseh államfőnek a Krímmel kapcsolatos kijelentései, amelyeket az ET Parlamenti Közgyűlésének ülésén tett, ellentétesek a Cseh Köztársaság külpolitikájával, és Zeman a prágai kormánytól erre nem kapott semmiféle felhatalmazást.

 

 hirdetes_300x300  

Zeman javaslatára azonnal reagáltak Moszkvából és Kijevből is. Leonyid Szluckij, az orosz alsóház (duma) külügyi bizottságának elnöke leszögezte, hogy Oroszország senkinek sem szándékozik fizetni a Krímért, kompenzációt sem kíván adni Ukrajnának a félszigetért. A cseh elnök javaslatát az ukrán külügyminisztérium cinikusnak nevezte.

 

Hrojszman kommentárjában hozzáfűzte: „egyes állami vezetők megengedik maguknak, hogy ne tiszteljék kellőképpen Ukrajnát”. Kifejezte ugyanakkor meggyőződését, hogy Zeman kijelentése nem tükrözi a csehek véleményét. „A csehek csodálatos, intelligens emberek, a barátaink és partnereink” – szögezte le az ukrán miniszterelnök.

 

MTI
kép: novinky.cz

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!