Az USA ma bejelentette, hogy kilép az UNESCO-ból, az ENSZ oktatási és kulturális szervezetéből. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma hivatalos közleménye szerint „a döntés nem volt egyszerű, de tükrözi az Egyesült Államok aggodalmait az UNESCO alapvető megreformálásának elmaradása miatt”.

 

Az Egyesült Államok 2011-től nem járult hozzá az UNESCO fenntartásához, mivel a szervezet tagjai közé vette Palesztinát.

 

Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy az UNESCO tavaly év végén hivatalosan is elismerte, hogy Palesztina megszállt terület, és kritizálta az izraeli hatóságok „agresszióját” az Al-Aqsa mecsetnél történt incidensek kapcsán – amely az iszlám harmadik legszentebb helye.

 

 hirdetes_300x300  

Amerikai tisztviselők az AP hírügynökségnek elmondták, hogy egy ideje kifejezetten rosszallóan tekintenek az UNESCO-ra Izrael-ellenes megnyilvánulásai miatt. Az amerikai külügyminisztérium azt is kimondta, hogy a döntésük 2018. december 31-ével hatályba lép.

 

Az UNESCO főigazgatója, Irina Boková nyilatkozatában mély sajnálatát fejezte ki az amerikai döntés kapcsán. A szervezet leginkább a világörökségi programjáról ismert.

 

Az USA egyébkén nem először lép kiaz ENSZ kulturális szervezetéből: a’80 években az Egyesült Királysággal együtt már egyszer megtette, és csak 2003-ban csatlakozott újra.

 

DW.com

Nyitókép: time.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!