Irán kibertámadást hajtott végre a brit parlament ellen, amely során 9000 emailfiókot próbáltak feltörni – közölte egy nyilvánosságra hozott brit titkosszolgálati jelentés. A elektronikus postafiokok Theresa May brit miniszterelnökhöz és más kabinet-tisztségviselőkhöz tartozott.

 

A június 23-án elkövetett kibertámadással eredetileg Oroszországot vádolták, majd kiderült, hogy Teherán állt mögötte.

 

A titkosszolgálati jelentés épp akkor került nyilvánosságra, amikor Theresa May és több európai országvezető nyilatkozataikban próbálják visszatartani az USA elnökét, Donald Trumpot attól, hogy kilépjen az iráni nukleáris megállapodástól.

 

 hirdetes_810x300  

Trump nemrég jelentette be, hogy hatálytalanítja az Iránnal kötött 2015-ös megállapodást, mert úgy véli, hogy Teherán többször is megszegte azt. Ez a közel-keleti országgal szembeni szankciók visszaállítását is jelentené.

 

Irán az egyezség szerint lemond atomprogramjáról és beszünteti a ballisztikus rakétatesztjeit, cserébe pedig megszüntetik az ellene hozott embargót és szankciókat, így újra bekapcsolódhat a világkereskedelem véráramába – beleértve az olajexportot is.

 

Theresa May brit miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök közös nyilatkozatban jelentették ki, hogy elkötelezettek az iráni nukleáris megállapodás mellett, valamit sürgették Trumport és az amerikai Kongresszust, hogy fontolják meg a tervezett döntés „Amerika szövetségeseire gyakorolt hatásait”.

 

A The Times szerint a nyári kibertámadás volt az első komolyabb internetes bűncselekmény Irán részéről. A hivatalos álláspont szerint a támadás nem járt sikerrel, Theresa May levelezései biztonságban voltak.

 

Politico.eu

Nyitókép: thedailyeconomist.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!