Pénteken véget ért a brüsszeli EU-csúcs. Az európai országvezetők októberi találkozóján a fő kérdésekben nem született áttörés, a két legfontosabb témában (Brexit és a török uniós csatlakozás) pedig a az eredmény egymásnak tett keményebb üzenetekben merült ki.

 

Megegyeztek, hogy majd megegyeznek

 

Theresa May az uniós vezetőket sürgette, hogy lendítsék előre a Brexit tárgyalások kerekét, azonban az E-27 mérvadó országainak álláspontja elég egyértelmű: nincs miről beszélni, amíg nem születik megállapodás az Egyesült Királysággal az uniónak fizetendő kötbért illetően.

 

 hirdetes_300x300  

Az eredetileg 100, majd 60 milliárd eurós összeg időközben 20 milliárdra szelídült, amit Nagy-Britanniának a kiválási folyamat következő 2 évében kellene befizetnie a közös kasszába – annak halvány esélye nélkül, hogy valamit ki is vegyen belőle. A csökkentett nagyságú kötbér azonban már rábírta Londont arra, hogy a tárgyalásokat elmozdítsák a holtpontról. A csúcs azonban jelentős áttörést nem hozott, megegyeztek, hogy leghamarább a decemberi csúcson léphetnek a tárgyalások a 2. fázisba.

 

Egy uniós diplomata köntörfalazás nélkül azt nyilatkozta a Politico.eu brüsszeli portálnak:

 

„Nem. Pénz nélkül nem lesz előrelépés. Az biztos”

 

EU-csúcs: Összevesztek a belgák a spanyolokkal, Juncker a V4-nek udvarol, Kurz az EU magját célozza

 

Félig csapták rá a törökökre az ajtót

 

Törökország nemrég ultimátumot adott az Uniónak, hogy a mostani csúcson döntse, akarja-e Törökország tagfelvételét vagy sem. Az Európai Unió ehhez képest egy felemás döntést hozott egy összesen 3 órás tárgyalás után, amely kiszorította az iráni atomprogram és Észak-Korea kérdéskörét is.

 

Valószjnűleg a jövő első felében esedékes csatlakozási tárgyalásokat halogatni fogják. Nem meglelpő módon itt Németország és Ausztria akarata érvényesült, e két országnak a legrosszabb a viszonya a török vezetéssel, ez utóbbiak ugyanis még a német választási kampányba is beavatkoztak.

 

Pénzmegvonás

 

Törökország azonban egyértelmű üzenetet kapott. A csatlakozási folyamat megindítása keretében az Európai Unió 4,45 milliárd eurót különített el számára, amelyet a felzárkózásra használhat fel. Angela Merkel felszólította az Európai Bizottságot, hogy ezt az összeget vágják vissza. Ankara eddig nem egész 400 milliót használt fel a pénzből (még a tizedét sem), így büntetésként aligha lehet felfogni a döntést, de a küldött üzenet egyértelmű.

 

A kérdés, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő miként reagál erre. Sokan attól félnek, hogy ez elegendő indokot szolgáltat Ankarának, hogy felmondja a csatlakozási tárgyalások és egyúttal az uniós török paktumot, amivel újra megindulhat a Balkán irányából a menekültáradat – benne a hazatérő dzsihadistákkal.

 

Orbán Viktor: az Európai Parlament megkezdte a “Soros-terv” végrehajtását

 

Körkép.sk, EUobserver.com, Politico.eu

 

Szeretne naprakész maradni? Így találhatja meg híreinket a facebook-on

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!