Andrej Babiš fölényes győzelmet aratott a hétvégi cseh választásokon, így ő alakíthat kormányt, a tárgyalások azonban közel sem lesznek egyszerűek. Győzelmével folytatódik a baloldali pártok európai vesszőfutása: Németország és Ausztria után Csehországban szenvedtek el hatalmas vereséget.

 

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetnének kormánytényezők. Németországban még zajlanak a koalíciós tárgyalások, Ausztriában épphogy elkezdődtek. Ám a rendszerkritikus erők megerősödése egyértelműen jelzi, hogy Közép-Európában a választók elégedetlenek a mainstream politikájával.

 

A cseh választások során sokak nagy meglepetésére rendkívül jó eredményt ért el a szélsőjobbnak nevezett SPD (10,64), amely sorrendben csak negyedikként került a cseh képviselőházba, de a második, harmadik és negyedik eredmény között elhanyagolható a különbség – néhány tized százalékpont. A párt élén az a Tomio Okamura áll, aki cseh-japán vegyesházasságból született, és 6 éves kora óta él Csehországban.

 

 hirdetes_300x300  

A Cseh-morva Kommunista Párt a hagyományos szocdemeket (ČSSD, Bohuslav Sobotka pártja) is beelőzve 7,76 százalékot kapott. Kormánytényező aligha lesz, de hogy kisebb mértékben zuhant vissza, szintén a standard pártok gyengülését jelzi.

 

A cseh választások végeredménye. Forrás: iDNES.cz

 

Közellenség

 

A nyugati mainstreami médiában nagy a riadalom Babiš miatt, aki választási programjában a migráció és a mélyebb európai integráció (értsd: euró bevezetése) ellen foglalt állást. Sokan Donald Trumphoz és Silvio Berlusconihoz hasonlítják.

 

Miközben a sajtó gyakran populista-nacionalista politikusnak nevezi a cseh választások győztesét, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a korábbi kormányzatok sok ígéretükkel maradtak adósak a választóknak – vagyis ők maguk is hozzájárultak az ANO előretöréséhez.

 

Babištól korábbi koalíciós partnere megvonta képviselői mentelmi jogát, a rendőrség pedig két héttel a választások előtt szubvenciós csalás miatt indított ellene eljárást. A dolog pikantériája, hogy az újonnan felálló parlamentben újra mentelemi jogot kap minden képviselő, így Babiš is, annak újbóli megvonására pedig nem nagyon lesz politikai akarat az erőviszonyok átrendeződése után.

 

Mandátumok megoszlása illetve (az utolsó oszlopban) változása a négy évvel ezelőtti helyzethez képest. Az ANO és a rendszerkritikus pártok törtek előre leginkább, a szocdemek buktak legnagyobbat. Forrás: iDNES.cz

 

Migrációs probléma – kicsit másképp

 

Csehországban is a bevándorlás volt az egyik kulcskérdés a kampány során, de kicsit másképp, mint például Magyarországon. Csehország Szlovákiához hasonlóan a migrációnak kevésbé kitett országok közé tartozott. Sem célországként sem tranzitországként nem volt jelentős, így ott a bevándorlás problémája kicsit más színezetet kap.

 

Csehországban azonban – ahogy a V4 többi tagállamában – szintén hatalmas méreteket ölt a szakmunkáshiány, ráadásul Európa legalacsonyabb munkanélküliségi rátájával büszkélkedhet. És ahogy a visegrádi országok, úgy a cseh gazdaság is jórészt Ukrajnából próbál munkásokhoz jutni (erre Szlovákiában is van példa).

 

Így most a kormány összetételétől függ, hogy milyen irányt vesz a gazdaságpolitika: fokozódik-e a mukaerőpótlás, vagy sem. Bár a választások eredménye alapján nyilvánvaló, hogy kemény kommunikációs kihívás elé kerül az a kormány, amely majd engedi a külföldi munkások importját.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: ctvnews.ca

 

Szeretne naprakész maradni? Így találhatja meg híreinket a facebook-on

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!