Az Európai Parlament kétségbeesett és enyhén szólva is ellentmondásos megítélésű kampányt tervez a 2019-ben esedékes EP-választásokra készülve. Az Unióval szemben kritikusabb hangnemet megütő pártok előretörését látva az EP megpróbál beleszólni a választási kampányba.

 

Eddig az EP csupán a választókedv növelése céljából indított kampányt az egyes tagállamokban, de nem favorizálta az induló pártokat vagy jelölteket. A Politico.eu brüsszeli hírportál szerint az EP elnökségének hétfői plenáris ülésén egy olyan „stratégiai tervezet” került terítékre, amely már nem csak a választási részvétel emelését tűzte ki célul, hanem az „Európai Projektet támogató pártok segítését” is.

 

„Nem túlzás azt állítani, hogy az EU léte a tét”- jelenti ki a javaslat, amely kertelés nélkül kimondja: „a kampánynak már nem csak a szavazók bevonásáról kell szólnia, hanem meg kell győznie őket az európai projekt támogatásáról”

 

A stratégiai dokumentum szerzője Klaus Welle, az EP főtitikára, aki szerint van ok attól tartani, hogy alacsonyabb lesz a választási részvétel a 2014-es voksolásétól (43 százalék uniós szinten, Szlovákiában 13 százalék, ami az összes tagállam közül a legalacsonyabb).

 hirdetes_300x300  

 

„Az Európai Parlamentnek világos és egyértelmű álláspontot kel képviselnie az Európai Unió mellett”

 

olvasható tovább a javaslatban, ami sokak körében nem aratott túlzott sikert. Logikusan, a jelenlegi viharos időszakban nem a választási kedv csökkenésétől kellene tartani, sokkal inkább arról, hogy jelentősen megváltozik az EP összetétele: jelenleg a 751 képviselőből 150-t tartanak euroszkeptikusnak. Az EP elnöksége valószínűleg úgy érzi, hogy a rendszerkritikus erők osztrák és cseh győzelme után cselekedniük kell.

 

Fotó forrása: Politico.eu (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

 

Az adófizetők pénzéből

 

Csakhogy a pénzt a kampányhoz az adófizetők pénzéből vennék ki. Ez olyan, mintha Szlovákiában az állam kampányt indítana a választási kedv növelésére, de mellékesen a plakátokon a kormánypártok magukat is reklámozhatnák – az adófizetők terhére.

 

Sőt, a z EP illetékesei ennél messzebbre is elmerészkednének: költségráfordítás nélkül megpróbálnák meggyőzni a média képviselőit, hogy álljanak ügyük mellé, és jobb színben tüntessék fel céljaikat. A javaslat leszögezi: a média az EU legfontosabb szövetségese.

 

Kétségbe estek

 

„Az EU-föderalisták kétségbeestek, miután elvesztették a vitát Ausztriában és Csehországban. Az Európai Parlament most az adófizetők pénzét használná fel saját propagandagépezete működtetésére azzal a céllal, hogy elnyomja a kritikus hangokat”

 

adott hangot kétségeinek a szintén „euroszkeptikus” svéd demokraták EP-képviselője, Peter Lundgren.

 

Fotó forrása: (Photo credit should read JUSTIN TALLIS/AFP/Getty Images)

 

Feloldhatatlan ellentmondás

 

Mások úgy vélik, hogy ez egy feloldhatatlan ellentmondás, hiszen a 751 képviselőből 150 kétségbe vonja annak az intézménynek a legitimitását, amelybe egyébként beválasztották őket.

 

Mások szerint az uniós lakosság nincs tisztában az EP hatáskörével, és gyakran olyan lépésekért is azt teszik felelőssé, holott nem tartozik kompetenciái közé.

 

A most napvilágra került javaslat egyébként olyan szlogeneket fontolgat, amelyek Donald Trump amerikai (Make America Great Again) és Emmanuel Macron francia (En Marche!) kampányát idézik – mint például: „Válaszd a jövőt!” vagy „Európáért, ami véd és erőt ad”.

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!