Miközben Németországban Angela Merkel még a Jamaica-koalíció létrehozásával bajlódik, a tavasszal megválasztott fiatal francia elnök Emmanuel Macron nagyratörő terveket sző Európa jövőjéről, amelyben szlovákiai pártok is helyet kaptak. Sőt, nemrég különös pártszövetség köttetett a V4 országaiban.

 

November harmadikán Budapestre látogatott Valérie Gomez-Bassac, Macron La République En Marche! (A köztársaság lendületben!) nevű pártjának képviselője – írja a Heti válasz november 9-i számában. Gomez-Bassac a budapesti francia nagykövet rezidenciáján fogadta a magyarországi Momentum képviselőit. A magyar olimpiai ambíciók meghiúsításával „hírnevet” szerző balliberális pártot a mainstreami média Európa-barát csoportosulásként emlegeti.

 

„Nem véletlen az érdeklődés, Gomez-Bassac annak a [francia] parlamenti munkacsoportnak a vezetője, amelyet az ‘Európa újraalapítására’ tervezett demokratikus konventek (állampolgári eszmecserék) szervezésére hívtak életre”

 

– írja a magyarországi lap. Macron a jövő tavasszal kezdődő összeurópai vitán már kész tervvel akar részt venni – és saját európai pártkapcsolatokkal.

 hirdetes_300x300  

 

A francia elnök ugyanis még nem léptette be pártját a hozzá legközelebb álló liberális-centrista ALDE európai pártcsaládba. Helyette saját, En Marche Európa-szintű pártcsalád létrehozásán dolgozik. A „macronista” csoport kialakításában szövetségesekre talált, akikkel karöltve indulhat neki a 2019-es európai parlamenti választásoknak.

 

A szlovák vonal

 

Macron EP-beli befolyásának kiterjesztéséhez hozzá közel álló, többnyire balliberális pártokat szólított meg, akik közül az egyik a pártalapítási kérelmét most leadó Progresszív Szlovákia (Progressívne Slovensko) és az Együtt – Polgári Demokrácia (Spolu – Občianska Demokracia). Közülük csak a Progresszív Szlovákia kötött együttműködést a Momentummal. Ez utóbbi a közép-európai macronista szárny szervezőjének is tekinthető.

 

A többi V4 tagállam esetében érdemes szót ejteni a lengyel Nowoczesna (Modern) pártról, illetve az osztrák NEOS (Új Ausztria Liberális Fórum) mozgalomról. Ezeknek a pártoknak a közös jellemzőik, hogy viszonylag a közelmúltban alapították őket. És ha már új Európáról van szó, a pártok „Új Közép-Európa” néven saját programot hirdettek.

 

„A Momentum, a NEOS, a Nowoczesna és a Progressive Slovakia összefog, hogy együtt olyan Közép-Európáért küzdjünk, amely elfogadja az európai identitást és értékeket, és amely segíti Európát a megújulásban ahelyett, hogy évtizedekkel korábban megrögzült formákhoz ragaszkodna. Víziónkban Közép-Európa az Európai Unió legbelsőbb magja, országaink pedig mind az eurózóna részei.”

 

írja a Momentum hivatalos blogjában. A folytatás az egységes EU mellett szól:

 

„Felejtsük el, hogy Közép-Európa érdekei és szükségletei ellentétben állnak vagy alapvetően különböznek Nyugat-Európáétól. Ma már egyetlen, egységes Európa létezik. A problémák már nem regionálisak vagy nemzetiek, hanem európaiak.”

 

A négy közép-európai párt szeptemberben írta alá a közös fellépésről szóló memorandumot. Fotó: progressivne.sk

 

A Progresszív Szlovákia honlapján a következő olvasható:

 

„Az Új Közép-Európa terv keretében mozgalmaink rendszeresen tanácskozni fognak, közösen alakítják majd ki álláspontjukat az európai kormányokkal és a partnerekkel szemben, és közös, komplex európai víziót alakítunk ki Közép-Európa számára”

 

Mélyebb integráció

 

Macron egyértelműen igyekszik növelni befolyását Európában, még mielőtt Merkel visszatér az aktív politizáláshoz. Szlovákia azonban nem jelent számára kemény diót: a Fico-kormány készséggel megszavazta a kiküldött munkaerőre vonatkozó európai szigorítást, ami egyébként saját polgárai érdekeivel ellentétes – de nagyságrendekkel kevesebb munkavállalót érint, mint például a nemmel szavazó Lengyelországban vagy Magyarországon.

 

A francia elnök azonban nyilván tisztában van Robert Fico kétarcú politikájának változékonyságával. Az is figyelmeztető, hogy a Smer népszerűsége csökken, így kérdéses, képes-e hozni az eredményt a 2019-es EP-választásokon.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: france24.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!