Megalakult Katalónia új összetételű parlamentje szerdán Barcelonában, amely első ülésén megválasztotta a törvényhozás új, függetlenségpárti elnökét, valamint elnökségét.

 

A most kezdődő, 12. parlamenti ciklusban a katalán parlament házelnöke Roger Torrent lett, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) 38 éves képviselője, aki egyben az eddigi legfiatalabb politikus ezen a poszton.

 

A képviselőt a szavazás második körében választották meg a tisztségre egyszerű többséggel, 65 igen szavazattal a 135 fős törvényhozásban. A politikus a demokráciát és az együttélést jelölte meg új mandátuma két pilléreként, és mint mondta, ezen elveken keresztül hozzá kíván járulni a katalán társadalom újraegyesítéséhez.

 

 hirdetes_300x300  

„Sokszínű, egymást keresztező identitású társadalom vagyunk, amelynek szorosabbra kell szőni az összetartó szövetét”

 

– hangsúlyozta.

 

Roger Torrent szólt arról, hogy feladatuk a parlament szuverenitásának helyreállítása és megerősítése, az első lépésnek nevezte, hogy véget vessenek az állami beavatkozásnak a katalán intézményekben.

 

Erőt kaphat a katalán függetlenség, forrás: napi.hu

 

Sárga szalag tiltakozásként

 

A házelnök tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy az új parlamentben több képviselői hely üresen maradt az alakuló ülésen, mivel hárman előzetes letartóztatásban vannak, öten pedig – köztük Carles Puigdemont volt katalán elnök – Brüsszelben tartózkodnak.

 

A parlament függetlenségi képviselői az eseményen sárga szalagot viseltek a ruhájukon, tiltakozásként amiatt, hogy politikustársaik közül többen előzetes letartóztatásban vannak. Továbbá nagyméretű sárga szalagot helyeztek a parlamenti patkóban, azon képviselők az ülőhelyén, akik emiatt nem lehetnek személyesen jelen az eseményen.

Az alakuló ülésen a képviselők szavaztak a parlament elnökségéről is; a hét tisztségéből négyet függetlenségpárti politikusok tölthetnek be.

 

Sárga szalagokkal tiltakoztak, forrás: euronews.com

 

A december 21-i parlamenti választások eredményeként a legnagyobb frakciót (36 fő) a győztes Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt alakíthatta meg, amely azonban hiába kapta meg a legtöbb szavazatot, a törvényhozásban nem került többsége, míg a három függetlenségi párt összességében rendelkezik a képviselői mandátumok többségével (70 fő).

 

Szavazhat-e Puigdemont?

 

Az alakuló ülés fontos kérdése volt, hogy szavazhatnak-e az előzetes letartóztatásban lévő képviselők, és azok, akik Brüsszelben vannak.

 

A legfelsőbb bíróság a múlt héten nem emelt kifogást az ellen, hogy az előzetes letartóztatásban lévő három képviselő átruházza szavazati jogát, de a döntést a parlament elnökségének hatáskörébe utalta. Az alakuló ülést levezető korelnökség pedig engedélyezte ezt számukra.

 

Carles Puigdemont és volt kormányának négy tagja az ülés előtt Brüsszelből jelezte: nem kérvényezték szavazataik átruházását más képviselőre.

 

forrás: euronews.com

 

Több százan gyűltek össze a parlament épülete előtt

 

Az alakuló ülés idejére a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) és az Ómnium Cultural függetlenségpárti katalán civil szervezet több száz fős megmozdulást szervezett a parlament épületéhez.

 

Sokan katalán zászlókkal, és a függetlenséget szimbolizáló csillagos lobogókkal érkeztek. Az egybegyűltek odakint óriáskivetítőkön követhették az ülésteremben zajló eseményeket.

 

A katalán rendőrség biztonsági okokból lezárta a parlament épülete körüli parkot, így a demonstrálók azon kívül gyűltek össze.

 

Két hét múlva elnökválasztás

 

Az új házelnök első feladata, hogy egyeztessen a parlament pártjaival a leendő elnök személyéről, amelyre tíz munkanapot határoz meg a vonatkozó jogszabály, vagyis az elnökválasztás első fordulóját két hét múlva tarthatják meg.

 

Az új összetételű katalán regionális parlament alakuló ülésére érkező Carme Forcadell lemondott katalán parlamenti elnök tiszteleg, forrás: mno.hu

 

Az ERC és az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) függetlenségi párt megállapodott arról, hogy újraválasztanák Carles Puigdemont leváltott elnököt.

 

A házelnökség első fontos döntése az lesz, hogy határozzon arról: jóváhagyja-e a távollévő politikus személyéről szóló szavazást.

 

A katalán parlament jogászainak állásfoglalása szerint a vonatkozó jogszabályok ezt nem teszik lehetővé, ám véleményük figyelembe vétele nem kötelező a házelnökség számára.

 

A spanyol kormány korábban jelezte, hogy bírósághoz fordul, ha a leváltott katalán elnököt távollétében újraválasztja a parlament.

 

MTI

Nyitókép: hirado.hu

 

Kapcsolódó tartalom:

 

Autonómia, Katalónia és külhoni magyarok: Mit jelent a katalán példa a határon túli magyarság számára?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!