Az SPD vasárnapi kongresszusáról sok mindent lehet mondani, de hogy eredményes volt, azt semmiképp. Hiába szavazott végül a tagság szűk többséggel a nagykoalíció mellett, valószínűleg a döntés rányomja bélyegét a német szociáldemokrata vezetőkre, köztük Martin Schulzra is, akinek napjai meg vannak számlálva a párt élén.

 

Ötvenhat százalék. Ennyi volt az igenek aránya a Merkellel folytatott tárgyalások folytatása mellett. Legalább 90 százalékos többség lett volna elvárható, tekintve, hogy nem csak az volt a tét, hogy az SPD kormánytényező lesz-e az aktuális választási ciklusban (amelyből már négy hónap el is telt), hanem az is, hogy a „nem standard” pártok előretörését megkockáztatva lesznek-e előrehozott választások. Ez az 56 százalék egy hatalmas pofon volt az SPD vezetőségének.

 

Nem véletlen az sem, hogy a Politico.eu brüsszeli hírportál „kínos, ötórás csoportterápiás foglalkozásnak” nevezte a szenvedélyes, gyakorta túlfűtött vitákkal tarkított kongresszust. A legelégedetlenebb küldöttek épp a fiatal szociáldemokraták voltak, de az a 279 „nem” szavazat a párt mély megosztottságára utal. Nem véletlenül: a fiatalabbaknak számít, mi lesz a párt sorsa négy év múlva. De ne feledjük, a 440 ezer tagot számláló SPD tagságának átlagéletkora 60 év (!).

 

 hirdetes_300x300  

Németország választ: Valószínűleg Merkel alakíthat kormányt, Schulz ellenzékbe vonul – Percről percre a Körképen

 

A szlovákiai párhuzam

 

Van némi párhuzam a német és a szlovák szocdemek helyzete között. Robert Fico pártja is mély népszerűségi válságban van. Hiába volt kormányon, legfontosabb ígéreteit nem sikerült teljesítenie, és most nem tud helytállni a növekvő politikai versenyben, korrupciós botrányoktól megkopott renoméját pedig képtelen megújítani.

 

Robert Fico pártelnök-kormányfő válasza erre tavaly év végén ugyanaz volt, mint amit Martin Schulztól hallhattunk a német választási eredmények közzététele után: ideje ellenzékbe vonulni.

 

Ám a szlovákiai Smer egyelőre még nem tart ott, ahol a német SPD, amely a 2013-as választásokhoz képest 1,7 millióval kevesebb szavazatot kapott – és nagyjából 10 millió választót veszített 1998-tól. Mindenesetre, ha Fico nem áll elő valami áttörő eredménnyel, pártja a HZDS sorsára jut.

 

Ami a német SPD sorsát illeti, a történet még közel sincs lezárva. A tényleges koalíciós tárgyalások még csak most kezdődnek, és Schulz olyan ígéreteket tett a tagságnak, amelyeket aligha tud betartani. Ilyen a migránsok befogadása felső korlát nélkül. Ez nem is annyira Merkelen bukna el – akit jobboldalon haknizó rejtett szociáldemokrataként tartanak számon –, hanem a bajorokon, akik Merkel oldalán jelentették be a koalíciós előtárgyalások után, hogy az új német kormány évi 180-220 ezer főben limitálja a befogadható migránsok számát.

 

És még egy fontos kitétel: a végleges egyezségre az SPD kongresszusának újra rá kell bólintani. Ha Schulz nem tudja hozni az elvárt eredményt, az a német szocdemek teljes átrendeződését indítja el, Schulzot pedig leváltják.

 

Így legalább elhárulna annak a veszélye, hogy ő legyen Németország következő külügyminisztere…

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: info.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!