Egyetlen magyar sem lenne kész meghalni Erdélyért, mondta Jeszenszky Géza egykori magyar külügyminiszter, aki a DIGI 24 román tévécsatornának beszélt a magyar-román kapcsolatokról és a szélsőségek térnyeréséről Európában. Az interjúról a Főtér.ro számolt be.

 

Az Antall-kormány egykori külügyminisztere a román-magyar kapcsolatok feszültségeivel kapcsolatban kijelentette:

 

„Magyarországon a jó érzésű emberek közül senki sem hiheti, hogy a határok megváltozhatnak”

 

Mint mondta,

 hirdetes_810x300  

 

ezt sem a romániai sem a szlovákiai nacionálisták nem hiszik el, ezért megpróbálják meggyőzni a hallgatóságukat a magyar veszély létezéséről. Ez butaság. Nem csak azért, mert a magyarok békeszerető nép, de azért is, mert egyetlen magyar sem lenne kész feláldozni az életét Erdélyért, ahogy egy ukrajnai faluért sem. Lehet kiabálni, aláírásokat gyűjteni, de életünket adni valamiért már nem divatos Európában”

 

100. évforduló

 

Erdély Romániához való csatlakozásának centenáriuma kapcsán Jeszenszky kijelentette, hogy

 

„egyetlen józanul gondolkodó ember sem ünnepelné a vereségét, a nemzeti kudarcot”

 

Hozzátette, noha tudja, hogy nem valószínű, hogy ez bekövetkezik, de a centenárium jó alkalom lenne egy új kezdethez, a nagylelkűség kinyilvánításához. „Ezt Magyarország üdvözölné, és igazi baráti viszony alakulhatna ki a két ország között” – mondta Jeszenszky.

 

Visegrádi négyek

 

A volt diplomata a Visegrádi Négyekről is beszélt. Mint az országcsoport egyik alapítója elmondta, hisz abban, hogy a V4 célja az Európán belüli nagyobb súly elérése.

 

„Ha a cél az, hogy nagyobb súlya legyen, nagyobb befolyása az EU gyengítése érdekében, hogy olyan csoporttá váljon, amely csökkenti a közös erőfeszítéseket, akkor kudarcra van ítélve, és nem lesz hosszú életű. Tönkreteszi a csoport szolidaritását.

 

Láthattuk, hogy az elmúlt években a csoport egységesen lépett fel a migráció kérdésében, de létezett egy határvonal az Európa többi részével felvállalt konfliktusban. A visegrádi csoportnak okosan kell a céljait követnie. Az Európa-ellenesség tragédia lenne, és szerintem a visegrádi országok polgárai nem annyira ostobák, hogy megengedjék a szakítást. Nem lesz vrexit

 

fogalmazott Jeszenszky.

 

Körkép.sk, foter.ro

Nyitókép: budapestbeacon.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!