A téli olimpia versenyszámainál is jóval nagyobb figyelmet kap az észak-koreai küldöttség fogadtatása Dél-Koreában, ahol megtörtént a „történelmi kézfogás” Mun Dzse In dél-koreai miniszterelnök és Kim Jo Dzsong, az észak-koreai diktátor húga között.

 

A külföldi sajtóban hatalmas figyelmet kapott Kim Dzsong Un húga, a sminkhasználatától a ruházatáig mindent kielemeztek, ám még ennél is nagyobb kérdéseket vetett fel a két Korea közeledése – amely méltán vívta ki az USA aggodalmát.

 

Mun Dzse In készséggel elfogadta a Jo Dzsong által átadott meghívást, ezen felül a hivatalos nyilatkozatok „szívélyes hangulatú” és „őszinte” tárgyalásokról számoltak be.

 

 hirdetes_300x300  

Történelmi fordulat: Kim Dzsong Un húga meghívót adott át a dél-koreai elnöknek

 

Egyre körülményesebb lesz fenyegetőzni

 

A Koreai enyhülés nem csak felszínes következményekkel jár. A Geopolitical Futures elemzője Joseph Saphiro szerint ez jelentősen korlátozhatja az Egyesült Államok manőverezési szabadságát Phenjan ellen. Az észak-koreai rezsim ugyanis nem adja fel nukleáris programját, és nem adta jelét annak sem, hogy békülékenyebb hangnemet ütne meg Washingtonnal.

 

Saphiro még a téli olimpia előtt írt cikkében azt fejtegette, hogy az amerikai stratégia egyik sarkalatos pontja épp az észak-koreai nukleáris program elleni katonai csapással való fenyegetés – amit Dél-Korea már a kezdetektől ellenzett. Most, hogy politikai szinten elindult valamiféle közeledés, az amerikai csapás lehetőségének fenntartása – még retorikai szinten is – veszélyezteti Washington és Szöul partnerségét.

 

Az amerikai hivatalos álláspont szerint „az USA és Dél-Korea továbbra is egyetért az Észak-Koreával szembeni politikában, tekintet nélkül a két Koreai közti kapcsolatok enyhülésére”. Mike Pence amerikai külügyminiszter azt is kijelentette, hogy továbbra is szükség van az Észak-Korea elleni szankciók bővítésére egészen addig, míg Kim Dzsong Un nem adja fel atomprogramját.

 

Körkép.sk

Nyitókép: euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!