Negyedik államfői ciklusát kezdheti meg, miután a voksok háromnegyedét megszerezte.

 

Vlagyimir Putyin marad Oroszország államfője újabb hat évig, miután fölényesen megnyerte a vasárnapi elnökválasztást.

 

A voksok 99 százalékának összesítése alapján Putyin a szavazatok 76,65 százalékát szerezte meg.

 

 hirdetes_810x300  

A Központi Választási Bizottság tájékoztatása szerint a választási részvétel a szavazatok 95 százalékának összeszámolásánál 63,7 százalékos volt. Legutóbb, 2012-ben a választási résztvétel 65,25 százalék volt. Negyedik elnöki ciklusát kezdheti meg (2000-ben, 2004-ben és 2012-ben is ő nyert, 2008-tól pedig kormányfő volt négy évig), és 2024-ig, azaz 71 éves koráig hatalmon marad. A világ legnagyobb országának politikáját már 18 éve irányítja. Ebből 14 évig államfő, 4 évig miniszterelnök volt.

Kép: DenníkN

 

Putyin szerint az eredmény az emberek bizalmáról tanúskodik. Egységre szólította fel Oroszországot a továbbhaladás érdekében vasárnap éjjel, amikor megköszönte a választóktól kapott támogatást a Kreml melletti Manézs téren. A nagygyűlésen őt ünnepelték, miközben megemlékeztek a hivatalos orosz szóhasználat szerint Oroszország és a Krím-félsziget „újraegyesítésének” negyedik évfordulójáról.

 

Az Euronews riportere azt kérdezte az elnöktől, hogy javítja-e majd a kapcsolatokat Európával, miután a Szkripal-ügy árnyékot vetett a kampányra.

 

Vlagyimir Putyin. Kép: Twitter

 

„Oroszországnak nincs ilyen idegmérge. Megsemmisítettük az összes vegyi fegyverünket nemzetközi szervezetek felügyelete mellett. Elsőként tettük meg ezt, ellentétben néhány partnerünkkel, akik megígérték, hogy így tesznek, de sajnos nem tartották be az ígéretüket.

 

Tehát készek vagyunk együttműködni, ezt világosan megmondtuk. Készek vagyunk részt venni a szükséges vizsgálatokban, de ehhez a másik oldal részéről is nyitottság szükséges, és ezt egyelőre nem látjuk. De nem vesszük le ezt a napirendről, lehetséges közös erőfeszítést tenni” – válaszolta Putyin.

 

„Összességében úgy vélem, minden értelmes ember megérti, hogy ostobaság, badarság, értelmetlen lenne Oroszország számára ilyen kalandba bocsátkozni az elnökválasztás előtt. Ez elképzelhetetlen” – tette hozzá az elnök.

 

A kommunisták által indított Pavel Grugyinyin lett a 2. az elnökválasztáson, az ultranacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij végzett a harmadik helyen.

 

Euronews/DenníkN

Nyitókép: russian.rt.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!