A nyugati politikai elit imád utópiákban gondolkodni, utópiákat gyártani és erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogyan ezek megvalósuljanak a gyakorlatban is. Az elején nem igazán tűnt világosnak, hogyan fog beilleszkedni Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója előadásának témája egy kutatási projekt eredményeinek bemutatásról szóló konferencia programjába, amelynek a házigazdája Magyar Tudományos Akadémián a Századvég Alapítvány volt, és amiről helyszíni tudósításunkban már be is számoltunk.

 

Nem lehet csak abból kiindulni – hangzott el az előadótól -, hogy a migráció úgy elmérgesítette Nyugat-Európa és Közép-Kelet-Európa viszonyát, hogy az már veszélyezteti az Európai Unió létét. Ennek mélyebb történelmi és gazdasági okai vannak. A hidegháborút nyugat nyerte meg, és vasfüggöny túlsó oldalán a jóléti, fogyasztói társadalom minden gazdasági előnyét élvezhette. Miközben abban az időben Nyugat-Európa hemzsegett a marxistáktól, akik elméletben sóvárogtak a szocializmus iránt, lelkesedtek az eszméért, de gyakorlatban nem kívánták egy percig sem „élvezni”. Csak vonzó utópiáként tekintettek rá vágyakozva, képmutató módon! A valóság egy kiélezett nyugat-keleti gazdasági és ideológiai versenyhelyzet volt, amelyből Nyugat-Európa profitálni is tudott, önmagát motiválva.

 

Aztán leomlott a vasfüggöny!

 

 hirdetes_810x300  

Bekövetkezett a rendszerváltás a térségünkben, amit nehéz volt ideológiailag megemésztenie nyugatnak, mivel összeroskadt a szocializmus víziója és vele együtt az ellenségkép, megszűnt a versenyhelyzet is. Gazdaságilag viszont új lehetőségekkel kecsegtetett a kialakult európai helyzet: a térség új piacai és az olcsó munkaerő ellensúlyozták a kilencvenes évek gazdasági hanyatlását. Az évezred elején pedig kibővült az EU a mi országainkkal is.

 

Nyugat ezt a saját nagyvonalúságaként értékeli, amiért hálásak illik lennünk és szófogadónak akkor, amikor napjainkban az újraegyesítés feltételeit szabja. Miközben új utópiáját szövögeti: az Európai Egyesült Államokét, amelynek a tartópillérei a globalizáció, a multikulturalizmus és a feltétel nélküli bevándorlás, Európa felhígítása. Ez utóbbi elősegítheti saját lelkiismeretének a megnyugvását is a régebbi, kegyetlen gyarmatosító politikája miatt. Miközben az Európai Egyesült Államok víziójának a valóságalapja egyelőre éppolyan, mint a kívülről ugyan csodált, de belülről élhetetlen szocializmusé volt.

 

Első lépésben meg kell törni tehát a nemzetállamok büszkeségét, második lépésben realizálni kell a kétsebességű Európát, más néven a mag és tökmag Európa (szerző megjegyzése) gondolatát. Babiš cseh miniszterelnök egy alkalommal rá is kérdezett, hogy milyen két sebességre gondolnak, és hova vezet a két, különböző sebességgel elért út, és vajon létezik-e ezek szerint két úti cél is?

 

A nyugati politikai elitnek – nevezhetjük bátran és általánosítva csak Brüsszelnek – be kell látnia gyorsan, hogy a nemzetek egyenjogúságának elismerése nélkül nem lehet egyesülés Európában! Amíg csak megtűrtként, kifacsarhatóként és szükséges rosszként tekintenek térségünkre, addig mi sem vagyunk hajlandóak feladni szuverenitásunkat!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: Századvég Alapítvány Facebook-oldala

 

Az európai polgárok többsége elégedetlen az EU politikai irányvonalával. Brüsszelt vajon ez érdekli?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!