Kijózanító és lehangoló – így nyilatkozott Angela Merkel német kancellár a kaotikusan végződő G7 csúcstalálkozóról. A világsajtót bejárta egy kép, ami többet mondd minden szónál: a teljesen flegmatikus Trump rendíthetetlen könnyedséggel állja a fölé tornyosuló, láthatóan indulatos országvezetők számonkérő tekintetét.

 

Perszte a képet sokan sokféle képpen magyaráztak. Hallhattunk eleget a Merkel előtt eltörpülő Trump elméletéről, ám ez csak zsurnalisztika – valójában Trump hathatatlansága miatt a töbib ország vezetőjére a tehetetlen kétségbeesés és düh ült ki – amit leginkább Abe Shinzo japán kormányfő arcán érhettünk tetten.

 

A frusztráció nem véletlen: az USA által bevezetett vámok nem csak Kínát, de Japánt és Kanadát is hátrányosan érintik, nem beszélve Európáról.

 

 hirdetes_300x300  

„Néha az az érzésem, hogy az amerikai elnök szerint ha az egyik oldal nyer, a másik csak veszíthet”

 

fogalmazott a német kancellár.

 

„Merkel és Emmanuel Macron kijelentései rávilágítanak egy növekvő transzatlanti elidegenedésre, amit bár Európa igyekezett elkerülni, nem tudott megakadályozni”

 

fogalmazott a Politico.eu brüsszeli hírportál. Merkel ugyanakkor óvatosan nyilatkozott a sajtónak, és a csúcstalálkozó sikertelensége ellenére továbbra is „elkötelezett híve marad a transzatlanti kapcsolatoknak”. A helyzet kiszámíthatatlanságát azonban az is jelzi, hogy Merkel bár úgy véli, hogy az egymás elleni vámok megszüntetése reális cél, de az intenzív tárgyalásokat igényel és sokáig fog tartani.

 

Felrobbantotta az internetet a G7-csúcson készült “Testbeszédként” elnevezett fénykép

 

Amerika független Európa? 

 

Merkel azt javasolja, hogy ha a Washingtonnal szembeni feszültségek súlyosbodnak, „újra kell értékelni Európa védelmi igényeit”. Ez azt jelentené, hogy az USA-tól egyre kevésbé függő hadseregre támaszkodnának. Ez azonban aliogha egy közös európai haderőt jelent, annak kiépítése még évtizedeket is igénybe vehet. Ellenben Németország védelmi költségvetését a német kancellár hajlandó megemelni a GDP 1,1 százalékáról 2 százalékra – ahogy azt Amerika már régóta követeli legerősebb európai szövetségesétől.

 

Merkel ellenben nem támogatja Trump azon ötletét, hogy a G7-be fogadják vissza a Krím-félsziget annektálása miatt kizárt Oroszországot. Szerinte, mivel Moszkva Európával folytat tárgyalásokat közel-keleti biztonsági témákról (Szíria és az iráni atomalku), nincs szükség visszatérésre a G8-hoz. Magyarul: Európának nem jönne jól, hogy Moszka és Washington közé szorulna minimális mozgástérrel.

 

Érdemes még megjegyezni, hogy a német kancellárasszony támogatólag nyilatkozott Sebastian Kurz menekültügyi javaslatáról. Arra pedig már korábbi írásunkban kitértünk, hogy Kurz menekültügyi reformja sok tekintetben a magyar kormány ötleteinek megvalósítása lenne.

 

Feszült G7 csúcstalálkozó Kanadában: Rideg távolságtartás jellemzi Amerika és Európa viszonyát

 

Körkép.sk

Nyitókép: apnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!