Jobbnak bizonyult a Szingapúrban tartott amerikai–észak-koreai csúcstalálkozó, mint arra bárki számított – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a két delegáció keddi munkaebédjét követően, hozzátéve, hogy  közös dokumentumot írnak alá Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

 

A történelmi jelentőségű szingapúri csúcstalálkozó után Trump és Kim közös dokumentumot írt alá. Az egyelőre ismeretlen tartalmú dokumentumot Trump „meglehetősen átfogónak” nevezte, de mást nem mondott róla. Az észak-koreai vezető a maga részéről az aláíráskor azt mondta, „a világ jelentős változást fog tapasztalni”, ő és Trump úgy döntött, hogy „maguk mögött hagyják a múltat”.

 

Egyikük sem bocsátkozott részletekbe arról, hogy milyen eredményeket értek el a csúcstalálkozójukon, a sajtótájékoztatójuk szűkszavú volt. Az amerikai elnök még annyit mondott, hogy „nagyon sokszor fog még találkozni” Kimmel, és – mint fogalmazott – teljesen biztos, hogy meghívja őt a washingtoni Fehér Házba. Trump „nagyon tehetséges embernek” nevezte Kimet, „aki nagyon szereti a hazáját”.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

 

Fotó: Saul Loeb/AFP/Getty Images

 

A csúcstalálkozó már önmagában egyfajta legitimáció

 

Csoma Mózes az M1 aktuális csatornán azt mondta: „az enyhülés kovácsa” Mun Dzsein dél-koreai elnök volt, aki kijelentette, hogy a csúcstalálkozóra egy hosszú folyamat első lépéseként kell tekinteni. A szakértő szerint az észak-koreaiak szempontjából már önmagában egy hatalmas győzelem, hogy lezajlott a négyszemközti tárgyalás az amerikai elnökkel.

 

Bizonytalanság jellemzi az észak-koreai rezsimet, ők az Szovjetunió összeomlása óta bizonytalan helyzetben vannak. Úgy érzik, az Egyesült Államok legitimációja eredményezné azt, hogy biztonságban érezhessék magukat – hangsúlyozta. Csoma Mózes szerint a jelenlegi esemény már önmagában egyfajta legitimáció, de fontos lenne, hogy az Egyesült Államok biztonsági garanciákat adjon, valamint vállaljon nemzetközi kötelezettségeket arra, hogy nem fenyegeti Észak-Koreát.

 

Fotó: AP

 

Az észak-koreai vezető szeretné, ha elfogadnák őt a világban

 

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán elmondta: a vezetők, illetve a szakértők a denuklearizáció kérdését próbálják nagy vonalakban megbeszélni egymás között, a cél az lenne, hogy Észak-Korea teljes egészében fejezze be a nukleáris programját.

 

Az Egyesült Államok – a korábbi, iráni tapasztalatok alapján – „teljes denuklearizációba”, a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésébe, beleérti a rakétákat is, ez azonban szemben áll Kim Dzsongun korábbi politikájával – fűzte hozzá. Az észak-koreai vezető az országának a biztonságát az atomfegyverekben látta korábban, most pedig már arról beszélt, hogy a „múlttal szakítani kell”. A szakértő szerint változás történt Kim Dzsongun gondolkodásmódjában és felfogásában, a vezető szeretné, ha elfogadnák őt a világban.

 

Fotó: AP

 

 

Kim Dzsongun is derűlátó

 

Trump és Kim körülbelül 40 percig tárgyalt négyszemközt, kizárólag tolmácsok társaságában. Ezután Trump tárgyalópartnerével a Capella szálloda hosszú teraszán sétált végig, és röviden nyilatkozott a sajtónak.

 

Fotó: Saul Loeb/AFP via Getty Images

 

Az amerikai fél a nukleáris leszerelés témakörét tartja a tárgyalások legfontosabb elemének.

 

Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

 

Az AP amerikai hírügynökség azt közölte, hogy a megbeszélés után Kim Dzsongun is derűlátónak mutatkozott. Helyi források szerint az észak-koreai vezető egyebek között azt mondta, hogy a közös munka nem lesz egyszerű, de mindkét fél eltökélt abban, hogy folytatják.

 

MTI/M1/Hirado.hu

Nyitókép: AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!