Hivatalosan is véget ért a több évtizede húzódó névvita Görögország és Macedónia között. Macedónia leendő névváltoztatásáról és a két ország közti stratégiai együttműködéséről a görög-macedón-albán hármashatárnál lévő Preszpa-tónál írta alá az egyezményt a görög és a macedón külügyminiszter.

 

Az eseményen a macedón és görög kormányfő is részt vett, fokozott rendőri intézkedések mellett zajlott le a tó görög partjánál, Pszaradesz községben.

 

Az egyezményt az ENSZ küldöttje, Matthew Nimetz is aláírta, aki a közvetítő szerepet látta el a két ország között.

 

 hirdetes_300x300  

Az ünnepélyes aláírás után mindegyik fél közösen áthajózta a tó macedón partjára, Otesovó városába. Az eseményen jelen volt még az EU külügyi főbiztosa, Federica Mogherini, az ENSZ politikai főtitkar-hjelyettese, Rosemary DiCarlo és az EU bővítéséért felelős biztosa, Johannes Hahn.

 

Macedónia új neve Észak-macedón Köztársaság lesz, röviden Észak-Macedónia. Amennyiben a most aláírt megállapodást mindkét parlament ratifikálja, véget ér a Jugoszlávia szétesése óta húzódó vita. A felek elég sokat kockáztatnak. Macedóniában népszavazást írnak ki a név elfogatására, ha átmegy, meg kell változatni a macedón alkotmányt. Ha ez utóbbi nem sikerül, akkor előrehozott választásokat írnak – vagyis bukik a kormány.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!