Máshonnan nézzük a világot, így másképpen is látjuk, de szoros együttműködésre törekszünk Németországgal – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Berlinben, miután megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral.

 

A magyar kormányfő a közös sajtótájékoztatón kiemelte: a véleménykülönbségek nem akadályozhatnak abban, hogy keressék az együttműködés lehetőségét. Kijelentette: készen áll az együttműködésre ezen a területen is a német kancellárral. Magyarország déli határa védve van, onnan migránsok nem érkezhetnek Németországba és Ausztriába sem, és „a határt védve tartjuk a jövőben is” – közölte Orbán Viktor.

 

Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról

 

 hirdetes_400x285  

A miniszterelnök szerint Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról azzal, hogy megakadályozta, hogy bárki a törvények megkerülésével lépjen be Magyarország területére. Orbán elmondta: Magyarország álláspontja a migráció tekintetében évek óta változatlan, és ezt mindig őszintén, egyenesen el is mondta. Magyarország azért épített kerítést a déli határára, hogy visszanyerje az ellenőrzést a saját területe felett – emlékeztetett.

 

A kormányfő hangsúlyozta: jogi természetű vita van kibontakozóban arról, hogy nem Magyarország az első belépési pont az Európai Unió területére, hanem leginkább Görögország. Ezért Magyarország szerint Németországnak Görögországba kell visszaküldeni az embereket, és „készen állunk megvitatni ezt a hosszú vitát” – fűzte hozzá.

 

Orbán Berlinben: Magyarország nem akar visszafogadni senkit

 

Magyarország komoly szolidaritást tanúsít a határ védelmével

 

A magyar kormányfő szerint Magyarország méltánytalannak érzi, hogy gyakran a szolidaritás hiányával vádolják, holott komoly szolidaritásról tesz tanúságot a déli határ védelmével. Orbán a sajtótájékoztatón kijelentette: napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a déli határt, amelyen ha belépnének a migránsok, azonnal Németországba mennének. Naponta 4-5 ezer migráns érkezne Németországba a határvédelem hiányában, ezért ez komoly szolidaritást jelent Magyarország részéről – fűzte hozzá.

 

Merkel: fontos a külső határ védelme, de nem szabad megfeledkezni a humanitásról

 

Fontos és helyes, hogy Magyarország védi európai uniós (EU-) külső határát, de nem szabad megfeledkezni az „Európa lelkét jelentő humanitásról” – mondta Angela Merkel német kancellár a megbeszélés után.

 

Berlin, 2018. július 5.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár találkozója Berlinben 2018. július 5-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

 

A kancellár kiemelte, hogy a magyar kormányfővel intenzív tárgyalást folytattak, amelyen világossá vált, hogy a migráció területén egy sor kérdésben egyeznek az álláspontok, de vannak véleménykülönbségek is.

 

Németország és Magyarország egyetért az EU külső határa védelmének fontosságában, és abban is, hogy a menekülteknek lehetőleg a hazájuk közelében kell segítséget nyújtani, és küzdeni kell a menekülésre kényszerítő okok felszámolásáért. Azonban Németország szerint a külső határok védelme nem jelenthet bezárkózást, és az Európa alapját jelentő humanitásra tekintve nem szabad megfeledkezni arról, hogy „emberek érkeznek hozzánk” – mondta Angela Merkel.

 

Berlin, 2018. július 5.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár találkozója Berlinben 2018. július 5-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

 

Kitűnő a német-magyar gazdasági együttműködés

 

Kitűnő a német-magyar gazdasági együttműködés, és Magyarország vonzó befektetési helyszín – mondta Angela Merkel. a kancellár kiemelte, hogy az együttműködést az európai gazdaság előtt álló legnagyobb kihívásokat jelentő ügyekben, a digitalizáció, az alternatív gépjármű-meghajtási technológiák és a mesterséges intelligencia területén is tovább kell erősíteni. Németország és Magyarország a protekcionista gazdaságpolitika elutasításában is egyetért – tette hozzá.

 

A két ország egyebek mellett a közös „stratégiai kultúra” megteremtéséről és a NATO-t kiegészítő európai intervenciós kezdeményezésről szóló védelempolitikai ügyekben is szorosan együttműködik – mondta Angela Merkel.

 

MTI

Nyitókép: Berlin, 2018. július 5., A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár találkozója Berlinben 2018. július 5-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!