A múltban a rántott hús és a pástétom a Horvátországba utazó cseh és szlovákiai turisták ismertetőjegye volt. Horvátország népszerűség azóta sem csökkent, ám a nyári üdülésekre már nem a külföldi turisták készülnek rántott hússal és pástétommal, hanem a helyiek.

 

A rohamosan növekvő áraknak köszönhetően ugyanis rengeteg helyi horvát nem tudja magának megengedni az Adria melletti nyaralást. Abban az esetben, ha nem a turizmusban dolgoznak, akkor nyáron vagy távoznak, vagy abban bíznak, hogy a tengerpart mellett élő rokonok elszállásolják őket.

 

Így verik át a turistákat

 

 hirdetes_810x300  

Josipa Perkovičová egy sikeres éttermet üzemeltet Zágrábban. Amíg a zágrábi éttermét gyakran látogatják ellenőrök és rengeteg rendeletet kell betartania, addig a horvát tengerparton működő éttermekre mindez nem vonatkozik.

 

 „Remek lehet egy olyan étterem tulajdonosának lenni, ami az Adria mentén található. Valamilyen kis lyukban kinyitsz egy éttermet és kigondolod a szellőztetését. Megegyezel a helyi higiénikusokkal, hogy hagyjanak téged békén. Ezután három hónapon keresztül fagyasztott tintahalat árulsz 160 kunáért (21 euróért) a gazdag brit tinédzsereknek, szeptember végén pedig bezárhatod az éttermed kapuit, hogy az év többi részében a következő év hamis menükártyáját tudd előkészíteni”

 

– írta a Jutarnji List weboldalon a felháborodott tulajdonosnő.

 

Amíg a kikötőkben a friss kagyló kilóját nyolc kunáért lehet megvásárolni, addig az éttermekben 150-ért.

 

A házakat inkább kiadják

 

Tavaly rekordmennyiségű, azaz 18,5 millió turista látogatott el Horvátországba. Ez a szám idén már a 20 milliót is elérheti, ám ebből a helyi horvátok csak kétmilliót tesznek ki.

 

Sok helyi valóban nem engedheti meg magának azt, hogy nyaralni menjen. Az ismerőseim többsége egyáltalán nem jár üdülni, maximum egy- vagy kétnapos kirándulásokon vesznek részt“ – mondta a SME-nek a Splitben élő Josip Galič.

 

S itt nem csak a tengerpart környékén élő horvátokról van szó, hiszen az egynapos kirándulások már Zágrábban is egyre népszerűbbek. A Balkan Insight weboldal szerint az utazási irodák egy Krk szigeti, vagy az Adria északi részén tett kirándulásért kb. 13 eurót kérnek.

 

Az apartmanok ára már borsosabb. Egy éjszaka átlagosan 63 euróba kerül, de Dubrovnik környékén ez az ár 84 euró körül is mozoghat. A horvátok nagy része ezért azokra az ismerősökre és a családtagokra számít, akik a tengerparton elszállásolják őket. Ezek a helyiek otthon bevásárolnak, hogy így kerüljék el a túlárazott tengerparti éttermeket.

 

A turizmus, a magas árak, valamint az az igyekezet, hogy a helyiek bevételre tegyenek szert a tengerparti házakból, illetve lakásokból arra kényszeríti a horvátokat, hogy a nyári időszakban elhagyják otthonaikat.

 

Nagyon sokan bérbe adják a házukat vagy a lakásukat, és pár hónapra a családtagjaikhoz vagy a rokonaikhoz költöznek“ – meséli Galič.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR/AP

 

Valóban drága a horvátországi nyaralás? Megszólaltak a szlovákiai turisták

 

Egyre drágább Horvátország. Az árakat már a németek is kritizálják

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!