Másfél évvel hivatalbalépése után Donald Trump amerikai elnök találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A találkozóra Helsinkiben kerül sor.

 

FRISSÍTVE: 15:36 – A két elnök több mint két órát egyeztetett négyszemközt. Az ilyen hosszú négyszemközti tárgyalás szokatlan, bár nem példa nélküli. A tárgyaláson a továbbiakban már az orosz és amerikai küldöttség többi tagja is részt vesz.

 

13:18 – A két elnök már a tárgyalóasztalnál. A tárgyalás témáiról és hátteréről cikkünkben lejjebb olvashat.

 

 hirdetes_810x300  

 

13:03 – Donald Trump már megérkezett a találkozó helyszínére.

 

 

Donald Trump és az amerikai küldöttség többi tagja a délelőtt első felében érkezett meg Helsinkibe, majd az amerikai elnök munkareggelin vett részt a finn elnökkel, Sauli Niinistövel. Vlagyimir Putyin orosz elnök a tervezett programhoz képest némileg késett, gépe délben landolt .

 

A fő témák között Szíria és Közel-Kelet, az amerikai-orosz kapcsolatok és kölcsönös szankciók, Ukrajna.

 

Gyanakvó Brüsszel

 

Mindeközben az Európai Unió vezető politikusai gyanakodva tekintenek az amerikai-orosz csúcsra. Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kijelentette, hogy az EU továbbra is barátjának tekinte az USA-t, még ha Donald Trump inkább „kereskedelmi” ellenfélként látja az EUt. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felszólította az amerikai, az orosz elnököket és Kínát, hogy „működjenek együtt az EU-val és kerüljék el a kereskedelmi háborúkat, előzzék meg a konfliktusokat és káoszt”.

 

Trump és az „amerikai hülyeség”

 

Trump délelőtt közzétett twitterbejegyzésében azt írta,

 

„Az USA és Oroszország viszonya SOHA nem volt még rosszabb az évekig tartó amerikai őrültség és hülyeség, és a mostani boszorkányüldözés miatt”

 

fogalmazott. Az amerikai elnök a korábbi évek amerikai külpolitikájára és arra a médiahadjáratra utalt, amit az amerikai ellenzéki sajtó indított megválasztása után azzal kapcsolatban, hogy Moszkva befolyásolta az amerikai elnökválasztásokat.

 

Az amerikai ellenzéki sajtó kifogyott a munícióból

 

Donald Trump elnökválasztási kampányának is része volt az Oroszországgal kapcsolatos amerikai viszony rendezése. A két ország viszonyát ennek ellenére számos komolyabb incidens is próbára tette, elsősorban a közel-keleti amerikai katonai bombázások illetve a szír kormányerők vegyifegyver alkalmazását követő szájkarate, vagy egymás diplomatáinak kiutasítása. Ám Moszkva Washington is ügyelt rá, hogy ezek a konfliktusok megmaradjanak retorikai összecsapásoknak.

 

Donald Trump helyzetét nehezítette, hogy hazájában az ellenzékbe szorult demokraták és a hozzájuk közel álló média Trump vélt vagy valós orosz kapcsolatait illetve Moszkva állítólagos beavatkozását az amerikai elnökválasztásokba arra használta, hogy megkösse Trump kezét. Részben sikerrel jártak, az amerikai elnöknek így is másfél évet kellett várnia arra, hogy hivatalosan nyitni tudjon orosz kollégája irányába. Úgy tűnik a demokratapárti amerikai sajtó kifogyott a munícióból, és már nem tud akkora felhajtás keríteni Trump állítólagos orosz kapcsolatai köré, hogy éket verjen a két ország közé.

 

Amerikai szenátor: “időpocsékolás” az orosz beavatkozással foglalkozni, abba kell hagyni a Trump elleni “boszorkányüldözést”

 

Körkép.sk

Nyitókép: vox.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!