A nyári szabadságuk idején külföldről hazatért vendégmunkások, a román diaszpóra tagjai vonultak pénteken korrupcióellenes jelszavakkal a kormány épülete elé, ahol több ízben dulakodás tört ki az úttestet elfoglalni próbáló tüntetők és a székházat védő rendfenntartók között – írja a Maszol.ro. A demonstráción este nyolc után már 40 ezren vettek részt. A sérültek száma médiajelentések szerint legalább 74.

 

A kormányzó Szociáldemokrata Párt ellen tüntettek Bukarestben a kormányszékház előtt. Kezdetben csak néhány tucat ember vonult ki a Victorie térre, hogy Viorica Dăncilă kormányfő és Liviu Dragne pártelnök lemondását követelje. Megjegyezzük, a kormány valódi irányítója Dragnea, aki csak azért nem lehet kormányfő, mert jogerősen elítélték korrupció miatt. Hatalomba való tényleges visszakerülése érdekében a kormányzópárt többször megpróbált olyan törvényeket átvinni, amelyek lehetővé tennék Dragneának hogy az ítélet ellenére köztisztviselői pozíciót foglalhasson el.

 

A pénteki demonstráció erőszakos jelenetektől sem volt mentes. A tüntetők megpróbálták megközelíteni a kormányszékházat, de rohamrendőrök állták útjukat. A rendőrség könnygázt is bevetett. Jelentések szerint a dulakodásban legalább 74 tüntető sérült meg, többeket a rendőrök „kiemeltek a tömegből” és őrizetbe vettek.

 

 hirdetes_300x300  

 

A demonstrációt a közösségi portálokon szervezték meg, később a hazai ellenzék szimpatizánsai is csatlakoztak, a román fővároson kívül több más romániai és nyugat-európai országban is zajlottak tüntetések.

 

A bukaresti csendőrség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a rendőrök „állandó párbeszédet folytatnak” a tüntetőkkel, hogy ne dobáljanak különféle tárgyakat a rendőrökre. A szóvivő szerint a demonstrálók ürülékkel, vizelettel teli zacskókkal „támadták” a rohamrendőröket, de kövek és más tárgyak is repkedtek a rendfenntartó szervek felé. Később áttörték a kormányszékház védelmére felállított kordont, ekkor vetettek be könnygázt. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a hatóságok „minden rendelkezésükre álló eszközt bevethetnek a veszély elhárítása.

 

Ezt aligha kell lefordítani. Fotó forrása: Maszol.ro

 

A tüntetők „Igazságot akarunk, nem korrupciót”, „PSD a vörös pestis”, feliratú táblákat emelnek a magasba, de obszcén tartalmú PSD-ellenes szlogeneket is látni-hallani. A román nemzeti zászlókon kívül számos uniós és tengerentúli ország lobogóját lengetik, és több nyugati nagyváros nevét tartalmazó feliratot tartanak – írta a Maszol.ro. A romániai magyar portál szerint Nagyszebenben mintegy kétezren vettek részt a tüntetésen, Kolozsváron 1000 személy tartott szimpátiatüntetést, Temesváron és Nagybányán 500-500-an, Brassóban és Besztercén néhány ezren.

 

A tüntetők saját bevallásuk szerint az „anyaországban hátrahagyott” nemzettársaik érdekében vonultak az utcára. A tévések által megszólaltatott demonstrálók szerint nekik sem mindegy, lesz-e hova hazatérni és milyen állapotok uralkodnak itthon, még ha külföldön is élnek és dolgoznak. Előrehozott választásokat követelnek, és a korrupt személyek tettei felett szemet hunyó törvényalkotás leállítását követeleik.

 

A bukaresti „bürokrata, korrupt, haszonleső, kormányzásra alkalmatlan” vezetést teszik felelőssé azért, hogy nem tudtak Romániában érvényesülni.

 

A Maszol megjegyzi, hogy a Világbank jelentése szerint a külföldön életvitelszerűen élő és dolgozó román állampolgárok száma 3,66 millióra tehető. Zömében Olaszországban, Spanyolországban, Németországban vagy Nagy-Britanniában élnek. Minden ötödik munkaképes román állampolgár külföldön dolgozik, az egyre nagyobb méreteket öltő kivándorlás pedig egyre rosszabb gyermekvállalási mutatókkal párosul.

 

Románia számára a külföldön dolgozó állampolgárok jelentős bevételt jelentenek. Románia uniós csatlakozása óta eltelt évtizedben csaknem 25 milliárd dollárt küldtek haza otthonmaradt családtagjaiknak. Ehhez a készpénzben hazajuttatott összegeket is hozzászámolva az összeg euróban már 31,7 milliárdra hízik – ez a Szlovák GDP kb. 40 százalékának megfelelő érték, és több, mint amennyi uniós támogatásban részesült Románia.

 

Durván visszaesett a romániai népszaporulat

 

Maszol.ro, Körkép.sk

Nyitókép: Maszol.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!