Németországban újabb politikai kardcsörte alakult ki a migráció kérdésében, ami újra megingathatja Angela Merkel pozícióját. A német kancellárasszony legutóbbi felszólalásában a demokrácia elleni támadást emlegette, miközben népszerűsége egyre csökken, és a választási félidő közeledtével újra felmerül a kérdés, hogy nem kellene-e lemondania, hogy valaki mással új lendületet tudjon kapni a német CDU-CSU pártegyüttes.

 

Angela Merkel elutasította a német szociáldemokraták azon javaslatát, hogy azok a migránsok is kapjanak letelepedési engedélyt Németországban, akik menekültkérelmét elutasították, ám sikeresen integrálódtak. Merkel szerint ez nem helyénvaló üzenetet küldene az Európába vágyó embertömegeknek, amelyeknek jó része Németországba szeretne eljutni.

 

Az ARD közszolgálati tévében adott vasárnapi interjújában Merkel a demokrácia, a sajtószabadság és a kisebbségek védelme mellett emelt szót. A kancellárasszony pártja 8,5 százalékos népszerűségi zuhanást könyvelhetett el a német választások óta, így nem meglepő, hogy az interjúban hangsúlyozta:

 

 hirdetes_300x300  

„A demokrácia több, mint többséget szerezni. (…) A demokrácia a ksiebbségek védelme, a sajtószabadság és a gyülekezési jog”

 

fogalmazott. Németországban az elmúlt időszakban jelentősen nőttek a kritikus hangok, többek között az ellentmondásosan megítélt bírósági határozat miatt Oszama bin Ládin testőrének deportálásáról. A korábban Tunéziába kiadott A. Samit a Észak-Rajna-Vesztfália tartományi legfelsőbb bíróság döntése értelmében most haza kéne szállítani Tunéziából, és bírságot helyezett kilátásba a deportálást elvégző hatóságoknak.

 

Merkel önmagát megmentette, de nő a feszültség Berlin, Bécs és Róma közt a német migrációs alku miatt

 

Nyugdíjak

 

A német kormány másik nagy ütközőtémája a nyugdíjrendszer lesz. Merkel elutasította a szociáldemokraták azon javaslatát is, miszerint a nyugdíjak nagyságát 2040-ig változatlanul hagyjákn. Németországban nagy nyomás alatt van szociális rendszer. Egy korábbi OECD tanulmány szerint évente 200 ezer vendégmunkásra van szüksége a német gazdaságnak, hogy jelentős adóemelés (vagy kiadáscsökkentés) nélkül fenntartható legyen a nyugdíjrendszert.

 

Merkel bár egyetért abban, hogy migráció nyújthat megoldást az olcsó munkaerő utáni keresletre – egy külföldi munkás sokkal kevesebbet vesz ki német szociális rendszerből, mint amit kivesz, összehasonlítva egy „őslakos” némettel, már amennyiben integrálódott és dolgozik. Ez volt a hajtóereje a kelet-közép-európai munkerő befogadásának a 2004-es uniós csatlakozás után.

 

Eltaktikázta magát a német kancellár

 

Kiszelly Zoltán magyarországi politológus szerint Merkel most azért is utasíthatja el szociáldemokraták migrációs politikáját, mert  – ahogy politikai pályája sikeresebbik időszakában tette – „mindig a többségi álláspontot vette át és karolta fel”. Példaként említette a Fukusimai atomkatasztrófa utáni döntését, amellyel bezáratta a német  atomerőműveket, de ilyen volt a sorkatonai szolgálat eltörlése vagy a melegházasság lehetővé tétele.

 

Ez a politika először a 2011-es európai hitelválság idején rendült meg, amikor a európai és német adófizetők pénzéből kellett kimenteni Görögországot, majd jött 2015-ben a migránsválság, és Merkel már nem tudta kezelni  a helyzetet.

 

„Ettől kezdve Merkel folyamatosan sodródott. Európai kvótát akar a mai napig, amely véleménye szerint lökést adhat az európai gazdaságoknak és olcsó munkaerőt biztosíthat.”

 

Kiszelly hozzátette, hogy egy átlagamerikai és egy átlag nyugat-európai ember ma rosszabbul él, mint négy éve, a német fiataloknak ma nincsenek akkora perspektívái, mint szüliknek voltak. A bérek viszonylag változatlanok maradtak, míg a lakhatási költségek, a béreleti díjak a nagyvárosokban jelentősen megugrottak. Nem tudnak ugyanolyan mértékben fogyasztani, mint szüleik, és ez frusztrálja a fiatalokat.

 

Ehhez társulnak a további anyagi terhek: a keleti-tartományok újjáépítése 4-6 százalék, ápolási biztosítás 1,5 százalék, és a megújuló energia költségét nem a cégek, hanem a magánfogyasztók állják, ezen felül pedig hamarosan autópálya-díjakat fizethetnek.

 

„A németek a kancellárt teszik felelőssé azért, hogy az elmúlt nyolc évben stagnáltak a jövedelmek Németországban. A migráció volt az utolsó csepp a pohárban”

 

mondta a szakértő.

 

Angela Merkel pályafutása: Szerény kezdetek, árulás és győzelem – majd pedig a hanyatlás (Videóösszefoglaló)

 

Körkép.sk, Deutsche Welle, Hirado.hu

Nyitókép: Deutsche Welle

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!