A lengyel gazeta.pl portál szerint Lengyelország „valódi” első embere, Jaroslaw Kaczinsky lehet északi szomszédunk következő államfője, amellyel nagyon komoly hatalomra tenne szert a jelenlegi kormányzat.

 

A Magyarországgal és  V4-beli partnereivel is jó kapcsolatokat ápoló Kaczinsky jelenleg a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt elnöke. Lengyelországban nagyon hasonló a helyzet, mint Romániában és Szlovákiában: a kormányzópárt elnöke nagy befolyással bír a kormány és a miniszterelnök munkájára.

 

A gazeta.pl írásában kiemelte, hogy Jan Olszewski, az 1990-es évek jobboldali kormányfője szerint „az lenne a legjobb, ha Andrzej Duda helyére Jaroslaw Kaczynski ülhetne.

 

 hirdetes_300x300  

Duda jelenlegi államfő megítélése nem túlságosa pozitív, elég jelentős presztízsveszteséget szenvedett el nemrég washingtoni látogatása alkalmával, ahol Donald Trumppal találkozott. Itt a közös nyilatkozat aláírásnál az amerikai elnök kényelmesen ült, Duda pedig állni kényszerült mellette. Később a média felkapta a fényképet, Duda pedig, hogy elvegye a dolog élét, a „baloldali sajtót” vádolta meg rosszhírnévkeltéssel.

 

A jelenlegi lengyel államfő többször nézeteltérésbe került már a PiS-szel, és most több sajtóorgánum is arról cikkez, hogy Kaczynski „tökéletes lenne minden pozícióra” – az államfőire is.

 

Lengyelországban jelenleg félelnöki rendszer van, annak is a miniszterelnöki-elnüki típusa. Egy ilyen rendszerben a miniszterelnök és a kormány kizárólag a parlamentnek felelős, csak a parlament mozdíthatja el őket (bár az elnöktől kapják a kinevezést). De biozonyos esetekben az elnök megkerülheti ezt a korlátozást, és adott esetben feloszlathatja a parlamentet, amivel lemondásra kényszeríti a miniszterelnököt és a kormányt.

 

Körkép.sk

Nyitókép: polskieradio.pl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!