Nem szokványos módon három napig fog tartani az októberi uniós csúcsértekezlet Brüsszelben. A summit szerdán kezdődik egy munkavacsorával, amelyen a Brexit fő kérdéseit vitatják meg a résztvevők, csütörtökön az előre eltervezett programmal folytatják, majd az Európa-Ázsia találkozóval zárul pénteken.  

 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden délután kijelentette, hogy  Theresa May brit miniszterelnök új javaslatokkal érkezik a brüsszeli csúcsra, amely kihúzhatja a zsákutcából a Brexit-tárgyalásokat.

 

Az októberi csúcstalálkozót sokan az „igazság pillanatként” emlegették, mert a most a legnagyobb a valószínűsége, hogy Brüsszel és London egyezségre jut Nagy-Britannia kiválásáról, tekintve, hogy a döntést a nemzeti parlamenteknek és az Európai Parlamentnek is ratifikálnia kell, ami időigényes procedúra. Ha most nem jutnak dűlőre, a következő lehetséges időpont november 17-18., amikor rendkívüli európai tanácsi ülésre kerülhet sor kifejezetten a Brexit kapcsán.

 

 hirdetes_300x300  

Brexit – Közel a megegyezés, már csak a határellenőrzés kérdése maradt hátra

 

Theresa May szerdán szólal fel a találkozón, elvileg olyan új javaslatokkal érkezik, ami még megmentheti a megegyezéses Brexit lehetőségét. A másik megoldás, hogy megállapodás nélküli Brexitre kerül sor, amelynek kvöetekzményei azonban beláthatatlanok. Jelenleg a kulcskérdés Írország (uniós tagállam) és Észak-Írország (a Brexit után már nem uniós tagállam része) határátjárhatóságának kérdése. Abban nincs egyetértés, hogy egyáltalán van-e még esély a megállapodásra, amelynek hiányában Nagy-Britannia nem folytathat különtárgyalásokat a tagországokkal a kereskedelmi kapcsolatok továbbviteléről, vagyis elveszítheti az uniós piachoz való hozzáférést.

 

Az országvezetők tanácsa csütörtökön este dönthetik el, hogy a következő Brexit-csúcsra novemberben sor kerül-e, ám azt a „kemény Brexit” találkozójaként emlegetik, ahol már csak a megállapodás nélküli kiválsáról határoznak.

 

A csúcstalálkozón továbbá téma lesz a migráció és az afrikai országokkal való együttműködés az illegális bevándorlás mérséklése érdekében. A júniusi csúcs döntéseit is kiértékelik, ám aligha kell áttöréssel számolni e kérdésben. Az Afrikában létrehozandó migrációs központok iránt egyetlen afrikai ország sem mutatott érdeklődést.

 

A 47 ország képviselőit egy asztalhoz ültető Ázsia-Európa találkozón kívül az Eurócsoport is ülésezni fog. Az eurozóna 19 tagállamának vezetői az Eurócsoport elnökével, Mário Centenoval és az EKB elnökével, Mario Draghival kiegészülve a bankunióról fognak tárgyalni. Itt könnyen felmerülhet az olasz költségvetés kérdése, amely komoly politikai témává nőtte ki magát.

 

Olaszország kesztyűt dobott Brüsszelnek, Juncker egy újabb görög válságról beszél

 

Teraz.sk

Nyitókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!