Nyolcszáz méteres mélységben szúrta ki egy amerikai kutatóhajó az ARA San Juan elektromos meghajtású tengeralattjáró hajótestét. A 44 fős legénység hozzátartozói épp a napokban emlékeztek meg közösen családtagjaikról eltűnésük első évfordulója alkalmából.

 

Az ARA San Juan tengeralattjáró 2017. november 17-én tűnt el a radarképernyőről, 470 kilométerre az argentin partoktól, azóta sem hallottak felőle. Az argentin haditengerészet hivatalosan két hét kutatás után adta fel a mentőakciót, mert nem maradt remény, hogy a legénység bármely tagja élve kerülhetne elő.

 

Az argentin haditengerészet twitter-bejegyzése szerint egy amerikai cég hajója bukkant rá egy jelzésre, amely a hivatalos álláspont szerint „pozitívan azonosította” az ARA San Juant. Egy, szintén a közösségi oldalakon közzétett fotó szerint a 800 méteres mélységben látható, nagyjából 60 méteres objektumról gondolják azt, hogy az eltűnt tengeralattjáróról van szó.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az ARA San Juan egy rutin küldetésből tért volna vissza Ushuaia kikötőjébe. Mielőtt megszakadt volna vele a kapcsolat, elektromos hibát észleltek. Az argentin haditengerészet főparancsnoka szerint ha a hajótestet a felszínre hozzák, valószínűleg bebizonyosodik, hogy rövidzárlat okozta a tragédiát. Ezt több dolog is alátámasztja.

 

Az utolsó november 15-i bejelentkezéskor a kapitány vízszivárgásról tett jelentést. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a tengeralattjáró légszívóján keresztül jutott be tengervíz a hajótestbe, rövidzárlatot okozva. A legénységnek le kellett választania a hajó egyik akkumulátorát, és egy másik áramkörről biztosítania az energiát.

 

A hivatalos jelentések szerint a bejelentkezéskor azt mondták, hogy a hibát elhárították, ám nem sokkal ezután megszakadt velük a kapcsolat. A bécsi székhelyű nukleáris kísérleti robbanásokat ellenőrző szervezet bójái nagyjából ekkor érzékeltek egy kisebb robbanást a térségben, amit a rendszer „akusztikus anomáliaként” könyvelt el.

 

Ebből a szakértők arra következtettek, hogy a beszivárgó tengervíz okozta rövidzárlat valószínűleg hidrogénképződést okozott, a felgyülemlett gáz pedig végül berobbant, elsüllyesztve az ARA San Juant.

 

Megvan, mi okozhatta az argentin tengeralattjáró katasztrófáját

 

Körkép.sk

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!