Nyitókép: Politico.eu

 

Az Egyesült Királyság hamarább esik szét a Brexit miatt, mint Spanyolország a katalán válság miatt – jelentette ki Josep Borrell spanyol külügyminiszter egy Politico által készített interjúban a hét elején.

 

Borrell szerint David Cameron a Brexit népszavazás idején regnáló brit miniszterelnök „hazárdírozott” országa jövőjével. Hozzátette, hogy Gibraltár és az EU kapcsolatát az a britektől elkülönülten kellene tárgyalni.

 

„Én jobban aggódom az Egyesült Királyság egysége, mint a Spanyol Királyság egysége miatt. Úgy gondolom, hogy az Egyesült Királyság hamarább esik darabjaira, mint a Spanyolország”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott Észak-Írországra és Skóciára utalva. Mindkét területen egyre erősebbek a kiválást követelő hangok, amelyek a Brexit-népszavazás óta új lendületet kaptak.

 

Gibraltár kérdése nagyon fontos Spanyolországnak. Európa és Afrika közti szorosnál fekvő apró szigeten rengeteg gazdasági érdekeltsége van Spanyolországnak, nem beszélve a többezer munkavállalóról, aki napi szinten ingáznak egyik oldalról a másikra. Gibraltár az Egyesült Királyság része, a Brexit után elvileg ugyanolyan szabályok vonatkoznak rá, mint a britekre az EU-val való kereskedelmi kapcsolatokat illetően.

 

A spanyol kormány jelezte is, hogy ha az EU nem indít tárgyalásokat Gibraltár kérdésében is, Spanyolország nem szavazza meg a Brexit-megállapodást – ha egyáltalán sikerül azt elérni. Nem véletlenül: a spanyol baloldali kisebbségi kormányt keményen támadják a konzervatívokat, amiért nem használják ki a Brexit adta lehetőségeket, és szerzik „vissza” Gibraltárt a britektől, vagy legalábbis használják fel alkupozíció gyanánt.

 

A britek esetleges második Brexit-népszavazása kapcsán Borrel spanyol külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az számára „nem tűnnek túl demokratikusnak”. A katalán válság kapcsán elmondta, hogy az ő kormánya nem tenné lehetővé, hogy még egy függetlenségi népszavazás valósuljon meg, ahogy azt az előző Rajoy-kormány tette volna.

 

Összeveszett Nagy-Britannia és Spanyolország Gibraltár miatt

 

Spanyolország már jelezte igényét Gibraltárra

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!