Nyitókép: governo.it

 

A migrációról, az azzal kapcsolatos nemzetközi szabályok betartásáról, illetve helikopterek vásárlásáról tárgyalt Peter Pellegrini szlovák kormányfő olasz kollégájával, Giuseppe Contéval kétnapos munkalátogatásán Rómában.

 

Szlovák kormányfő már évtizedek óta nem vett részt kétoldalú találkozón az olaszokkal. Az olasz kormány ellen épp tegnap indította el Brüsszel a túlzottdeficit-eljárást, amiért nem tartják be az Unió által előirányzott hiánycélokat a 2019-es költségvetésükben. Pellegrini szerint az Európai Bizottság lépése „kissé korai volt“, és reméli, hogy sikerült kompromisszumos megoldást találni a kérdésben. Hozzátette, hogy nem híve az azonnali szankcióknak, és megértését fejezte ki, hogy az olasz kormány lendületet akar adni gyengélkedő gazdaságának.

 

„Nem vagyok az azonnali szankciók híve, azzal csak még több kárt okoznánk ennek az országnak, ha 3,5-4 milliárd eurós bírságot vetnénk ki“

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott.

 

Folytatódik Brüsszel és Róma drámája. De kinek van igaza?

 

Helikoptervásárlások

 

Az akutális politikai kérdéseken kívül Pellegrini helikopterek vásárlásáról is tárgyalt az olasz kormányfővel. Elmondása szerint a rendőrség és a tűzoltóság helikoptereit rövidtávon le kell cserélni, és az egyik lehetséges beszállító egy olasz gyártó.

 

„Már a garanciális feltételekről folynak az egyeztetések. Ezt a projektet uniós forrásokból finanaszírozzuk és az olasz ajánlat a legkedvezőbb az amerikai mellett“

 

mondta a szlovák miniszterelnök.

 

Tessék, itt van Bős, ha jönnek a migránsok

 

A két kormányfő a migrációról is beszélt, nyilatkozatában Pellegrini fontosnak érezte hangsúlyozni, hogy „nyugodt légkörben“ sikerült beszélni a témáról. Conténak vázolta, hogy ha Olaszország ismét a migránshullám frontvonalába kerülne, Szlovákia felajánlhatja neki a bősi menekülttábort, ahol korábban időlegesen osztrák menekültkérőket szállásoltak el.

 

Pellegrini emellett meghívta Contét Szlovákiába. Az olasz kormányfő rákérdezett a szlovák kollégája vezetéknevére is. Pellegrini elárulta, hogy dédapja olasz volt.

 

Webnoviny.sk, Körkép.sk

Nyitókép: governo.it

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!