Nyitókép: euronews.com

 

Könnygázt és vízágyúkat is bevetett Párizsban a francia készenléti rendőrség, hogy megfékezze az elnöki palota felé tartó sárga mellényes tüntetőket. Az utcára vonuló elégedetlenkedők továbbra is a kormány szociális és adópolitikája ellen emel hangot.

 

A sárgamellényesek országszerte mintegy 89 ezer főt mozgósítottak, akik bekapcsolódtak a szombati tüntetésekbe. Bár Párizsban parázs hangulat uralkodott, a vidéki városokban békésen zajlottak a tüntetések – ők több útblokáddal nehezítették a közlekedést az autóutakon.

 

A múlt szombathoz képest nyugodt délelőtt után a francia főváros különböző helyszínein a Champs-Elysées sugárút közelében, az avenue Hohce-on, az avenue Marceau-n, a boulevard Haussmannon, az Opera környékén sárgamellényt, bukósisakot és szemüveget viselő 10-12 fős csoportok kerültek összetűzésekbe rohamrendőrökkel, akik könnygázzal oszlatták az embereket és vízágyúkat is bevetettek a randalírozókkal szemben.

  hirdetes_300x300   

 

A francia belügyminisztérium közlése szerint a rendőrség mintegy 500 tüntetőt állított elő, további, körülbelül 250-et pedig őrizetbe vettek.

 

Brüsszelben is tüntetnek

 

Legalább hetven, a belga kormány gépjárműveket érintő adópolitikája miatt szerveződött, sárgamellényes tüntetőt állítottak elő, és több mint tíz ember ellen indítottak eljárást a hatóságok szombaton Brüsszelben.

 

A helyi lapok beszámolói szerint mintegy ötszáz tüntető a belvárost körülvevő belső körgyűrű és az uniós intézményeknek otthont adó városrész határán és utcáin gyülekezett, onnan vonult az Európai Bizottság és Tanács épületeinek otthont adó Schuman térhez, komoly fennakadásokat okozva a környék forgalmában. A teret teljesen lezárták, a tüntetők farkasszemet néznek a rendőrökkel – közölték.

 

Beszámolók szerint egyesek szögesdrót akadályokat rongáltak meg, így közelebb kerültek a rendőrökhöz, akiket kövekkel, üvegekkel, kicsavart közlekedési táblákkal, valamint kukákkal dobáltak meg. A legkomolyabb összecsapás eddig az Európai Parlament épületénél volt, ott a sorfalat álló rendőrök könnygázlövedékekkel szorították vissza a rendbontókat.

 

A franciaországi tüntetőkkel rokonszenvező belga megmozdulások nem az üzemanyagadó emelése ellen, hanem a kormány gépjárműveket érintő teljes adópolitikája, valamint a fűtőolaj és az elektromos áram magas ára miatt szerveződtek.

 

aktuality.sk, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!