Nyitókép: twitter/UNmigration

 

Elfogadták az ENSZ Globális Migrációs Paktumát a marokkói Marrakech (Marrákes) városában, ahol az ENSZ 150 országa képviselteti magát.

 

Annak ellenére, hogy Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter váltig állította, hogy Marrákesben semmit sem fogadnak el, és semmi sem lesz aláírva, a világsajtó attól zeng, hogy az ENSZ marrákesi konferenciáján jelenlévő 150 tagállam konszenzussal elfogadta a paktumot, amely így nevet változtat, és mától marrákesi migrációs paktumként fogják emlegetni.

 

 hirdetes_810x300  

 

Az EU-ban és Amerikában is kiemelt téma volt az ENSZ kezdeményezése, amelyet számos ország nem kívánt elfogadni. Elsőként az USA határolódott el tőle, majd Magyarország, Ausztria, Ausztrália, Lengyelország, Csehország, és – kisebb kormányválságot előidézve – az utolsó pillanatban Szlovákia is.

 

Belgiumban a paktum miatt felbomlott a kormánykoalíció, mert Charles Michel miniszterelnök tűzön-vízen át csatlakozni kívánt a paktumhoz, amivel a nacionalista Új Flamand Párt nem tudott egyetérteni. Michel a jövő májusban esedékes parlamenti választásokig így kisebbségben kénytelen kormányozni.

 

Csehország azért utasította el, mert a dokumentum nem különbözteti meg egymástól az illegális és legális migrációt – emlékezzünk vissza, Lajčák a dokumentum fontosságát többször azzal indokolta, hogy az nem a menekültkérdést tisztázza, hanem a migrációt, például a Nagy-Britanniában élő háromszázezer szlovák állampolgár jogait.

 

Horvátországban is kemény csata folyt a paktum okán. Ott a kormány csatlakozni akart, az államfő azonban nem.

 

Széthullott a belga kormány az ENSZ migrációs paktuma miatt

 

Pro és kontra

 

A paktum ellenzői többször felhívták rá a figyelmet, hogy a dokumentum pozitív színben tünteti fel a migrációt – és mivel nem tesz különbséget törvényes és illegális bevándorlás között, ez komoly problémákat vet fel.

 

Mások, mint például a szlovákiai Most-Híd azzal érvel, hogy a dokumentum semmilyen kötelezettséget nem ró ki az országokra. Ugyanakkor az SNS és a Smer egyes képviselői azért tiltakoztak a paktum ellen, mert úgy vélték, hogy azt a nagy tagállamok fegyverként használnák fel a migrációt elutasító országok ellen.

 

Az ENSZ jelenlegi főtitkára, a portugál António Guterres a konferencia nyitóbeszédében úgy fogalmazott, „nem szabad teret adni a migráció kérdését övező félelmeknek és hamis narratíváknak. A paktumot ő a „szenvedés és káosz megelőzését szolgáló” csomagnak nevezte.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!