Tom Hagen norvég vállalkozó október végén jelentette a hatóságoknak, hogy eltűnt 68 éves felesége. Eltelt tíz hét, és a rendőrség azzal a verzióval rukkolt elő a sajtónak, hogy Anna-Elisabeth Falkevik Hagent minden bizonnyal ismeretlen tettesek elrabolták, és most 9 millió eurós váltságdíjat követelnek érte kriptovalutában.

 

A norvég rendőrség a médianyilvánosságtól most azt várja, hogy a lakosság vezeti majd őket nyomra, a feltételezett emberrablókhoz. Tíz héttel a idős asszony vélt elhurcolása óta azonban nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy még életben van, vagy egyáltalán még Norvégiában van.

 

A helyi közmédia arról számolt be, hogy az áldozat férjével, Tom Hagennel nyugodt körülmények között, feltűnés nélkül éltek Oslo közelében. Két felnőtt (30 illetve 40 éves) gyermekük van.

 

 hirdetes_810x300  
Az állítólag elrabolt Anna-Elisabeth Falkevik Hagen. Fotó forrása: Aktuality.sk

 

A leggazdagabb norvégok egyike

 

Tom Hagen egyike a leggazdagabb norvég állampolgároknak. Többek között ingatlan befektetőként dolgozik és több erőmű is az érdekeltségébe tartozik. Vagyona mintegy 1,7 milliárd norvég koronára tehető (nagyjából 170 millió euró), ennek nagy része áramkereskedelemből származik.

 

Hagen 70 százalékos többségi tulajdonosa az Elkraft vállalatnak, amely Európa egész északi régiójában értékesít villanyáramot. A Dagens Naedingsliv gazdasági napilap szerint Hagencsak az elmúlt 11 év alatt százmillió eurós, adózás utáni vagyonra tett szert.

 

A feltételezett emberrablók 9 millió eurós válságdíjat követelnek Hagentől monero kriptovalutában. A virtuális pénzeknél az utalások anonim módon zajlanak, szinte alig van rá esély, hogy a pénz visszakövetésével a rendőrség az emberrablók nyomára bukkanna. Ez a cserét is igencsak megbonyolítja, és nincs semmilyen garancia arra, hogy Anna-Elisabethet élve elengedik, ha megkapják a pénzt.

 

Rendőrségi sajtótájékoztató Oslóban. Fotó forrása: Aktuality.sk

 

Az elkövetők profik

 

A rendőrség szerint az emberrablás mögött profik állhatnak, kizárólag elektronikusan kommunikálnak. Már azt is megírták, mit tesznek a nővel, ha nem kapják meg a pénzt, a rendőrség azonban nem árult el részleteket. Bizonyítékot sem kaptak az emberrablóktól, hogy a nő még életben van, a hivatalos közlések szerint a hatóságok „több elképzelést is számba vesznek”.

 

A nyomozásban egy sor hivatal együttműködik, a gazdasági és környezetvédelmi bűncselekményeket vizsgáló Økokrimutól kezdve a Kriposun át (a NAKA norvég megfelelője), az Interpolig és az Europolig.

 

A váltságdíj – különösen kockázatos – kifizetéséről a családnak kell döntenie.

 

Kutyás járőr TOm Hagenék házánál. Fotó forrása: Aktuality.sk

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!