Nyitókép: TASR/AP

 

Továbbra is kritikus az osztrák és a német hóhelyzet, eddig 13 halottja van az egy hete tartó rendkívüli havazásnak és az ítéletidőnek még nincs vége. 

 

Öt bajor körzetben rendkívüli állapotot rendeltek el

 

 hirdetes_810x300  

Bajorországban péntek reggel óta nem havazott, így mindenki megpróbálta kihasználni az átmeneti enyhülést. Az ország öt körzetében rendeltek el rendkívüli állapotot. A tetők roskadoznak a hatalmas hótömeg tonnányi súlyától, így csaknem ötezer tűzoltó, katona és önkéntes segédkezik a hóeltakarításban. Vasárnap reggel újabb ötszáz rendőr érkezik a legsúlyosabban érintett településekre.

 

Az Alpokban továbbra is közepes, vagy magas szintű lavinaveszély van, így a hatóságok mindent előkészítettek, hogy ha kell, ellenőrzött robbantásokkal idézzenek elő úgynevezett irányított lavinákat.

 

Németország. Fotó: TASR/AP
Németország. Fotó: TASR/AP

 

Ausztriában újabb havazás várható

 

Berchtesgaden utcáin embermagasságú kupacokban áll a hó. Az osztrák határ közelében lévő városban már a tél következő rohamára készülnek. Szombat éjszakától ugyanis újabb intenzív havazás kezdődik a térségben. Kedd reggelig az alacsonyabban fekvő területeken 40–50 centiméterrel, az Alpok lejtőin viszont akár egy méterrel is vastagodhat a hótakaró.

 

Ráadásul a havazás viharos széllel érkezik, amely akár óránként száz kilométeres sebességgel is száguldhat a bajor erdőségekben, így a még járható utakat is hóátfúvások zárhatják el. A szövetségi hadsereg további 300 katonát helyezett rendkívüli készenlétbe, akik szükség esetén páncélozott szállítójárművekkel tudnak élelmet, vizet és segítséget vinni a külvilágtól elzárt településekre.

 

Ausztria/Salzburg. Fotó: TASR/AP
Ausztria. Fotó: TASR/AP
Ausztria/Salzburg. Fotó: TASR/AP

 

Hohentauernbe, az egyik osztrák településre vezető utak csaknem egy hétig voltak lezárva lavinaveszély miatt. Az ide érkező turisták el sem tudták elhagyni a települést. A hatóságok robbantással szabadították fel az utakat, így az itt rekedt 280 vendég csak ezután tudott hazautazni. A gépekkel pedig továbbra is megállás nélkül dolgoznak, ugyanis a következő napokban újabb havazás várható a térségben.

 

 

Románia több megyéjét is betemette a hó

 

De nemcsak Ausztriában és Németországban okoz gondot a sok hó, Románia három megyéjét szinte betemette a sok hó. Bákóban például csak az utasok segítségével indulhatott el egy autóbusz, amely a város központjában akadt el a 40 centiméteres hóban. Jasi megyében hófúvások bénították meg a közlekedést. Több település fél napon keresztül volt elzárva a külvilágtól. Hasonló időjárási viszonyok alakultak ki Neamt megyében is. Bukarestben 400 hókotrót vetettek be , de ez csak arra volt elég, hogy a főutakat megtisztítsák. A mellékutak és a járdák továbbra is havasak, sok helyen járhatatlanok.

 

Ukrajnában összeomlott egy piac tetőszerkezete

 

Négyen megsérültek, amikor a kelet-ukrajnai Makijivkában összeomlott egy piac tetőszerkezete. A térségben napok óta havazik, a szerkezet pedig nem bírta el a hó súlyát, ezért szakadt be. A baleset pillanatában sokan voltak a piacon, az emberek puszta kézzel ásták ki egymást a romok és a hó alól.

 

Életveszélyessé vált az oroszországi Szaratov néhány lakónegyede, mert hatalmas jégtömbök fagytak a házak erkélyére, ahonnan azok időnként leszakadnak. Van, aki naponta többször is kalapáccsal veri le a a jégcsapokat. Azt mondják, valamit elrontottak a ház szigetelésénél.

 

M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!